Det råder anställningsstopp och hyrstopp i Region Östergötland, och än så länge är Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad i full kraft. Alla dessa faktorer försvårar regionledningens pågående planering inför sommaren.
"Sommarmånaderna har under lång tid varit en ansträngd period för regionerna, där kapaciteten går ner och planerad vård minskas för att kunna hantera semesterfrånvaron. För att stärka upp under sommaren är regionerna beroende av att kunna anställa sommarvikarier samt beordra övertid vid akuta situationer där ny bemanning inte kan beordras in", skriver SKR om blockaden.
I ett anonymt tips får Corren reda på att det saknas "så mycket operationssjuksköterskor på US i sommar så att man inte vet hur man ska kunna bedriva akut kirurgi". Tipset bekräftas av Region Östergötlands pressavdelning.
"Det har varit svårare att få in operationssjuksköterskor i år jämfört med tidigare år, vilket hänger ihop med svårigheterna att täcka upp med hyrpersonal. Arbetet med bemanning inför semesterperioden är inte klart utan pågår alltjämt för att uppnå en så stor operationskapacitet som möjligt. I likhet med i fjol kommer akut kirurgi och cancerkirurgi att vara prioriterat under semesterveckorna", skriver pressavdelningens kommunikatör Maria Hedberg.
Lina De Geer, verksamhetschef för Centraloperation på US, bekräftar även hon svårigheterna att få fatt i operationssjuksköterskor inför sommaren.
– Det har varit svårare i år än tidigare år och det har att göra med att det finns ett nytt nationellt avtal för hyrpersonal som regionerna har kommit överens om att följa. Det innebär att vi inte kan ta in lika mycket hyrpersonal. Vi har hyrpersonal även i år men inte lika många som vi hade önskat, säger US-chefen.
Hur rimmar det med regionens hyrstopp?
– Det är en del av hyrstoppet. Det innebär en nedtrappning av hyrpersonal, vi ska inte sluta ha hyrpersonal i hela regionen, i alla avseenden. Vi minskar på antalet inhyrda och det antal vi hade hoppats kunna ha under sommaren var en del av de nedtrappningen, men nu blev det ännu färre än så.
Lina De Geer hade önskat få in ytterligare sex–åtta hyrsjuksköterskor.
Vad får det för konsekvenser?
– Det får konsekvensen att vi får hjälpas åt väldigt mycket mellan de olika operationsavdelningarna som finns inom regionen – att vi bland annat synkroniserar semestrar och att medarbetarna hjälper varandra över avdelningarna, säger hon.
Innebär det färre operationer?
– Vi kan alltid genomföra färre operationer på sommaren. Nu jobbar vi på alla sätt vi kan för att inte göra färre än vi gjorde under förra sommaren till exempel. Men det är för tidigt att säga exakt hur det blir.
Enligt tipset finns det en oro över hur man ska kunna bedriva akut kirurgi.
– Den akuta kirurgin kommer vi kunna göra – det har funnits en fantastisk lösningsvilja bland medarbetarna vilket är jättefint. Det är planerade operationer som vi jobbar med att kunna ha i nivå med tidigare somrar, säger Lina De Geer och fortsätter:
– Majoriteten av de som jobbar på operation är anställda i regionen men andelen hyrpersonal blir större på sommaren när våra egna medarbetare behöver ha semester.
Kommer de kunna ha sina semestrar?
– Ja. Det här påverkar inte de akuta operationerna och inte de regionanställdas semestrar.