Blåklinten lagar både matportionerna som ges till sjukhusets patienter och maten som personal och besökare kan köpa i restaurangen. Idén med buffén kom från kockarna och konceptet döptes till "Skafferiet".
Kockarna måste dagligen uppskatta hur mycket mat som kommer gå åt dagen efter. Alexandra Morales, som är kock och gruppledare, är den som sköter inköpen och tänker alltid på att råvarorna måste räcka till maxantalet patienter som kan vara inskrivna. Om kockarna har missbedömt mängden mat som går åt har de varit tvungna att kasta mat då menyn är satt för tre veckor, innan den börjar om.
– Vi har kommit fram till att det slängs mycket mat som inte passar in i menyn.
Därför kommer Blåklinten, utöver sin fasta meny med rätter, att erbjuda en buffé till lunchgästerna.
– Nu kan vi trolla med maten som blir över. Det blir en variation, kanske gör man en maträtt som vi aldrig kommer att göra igen, säger Alexandra Morales.
– Vi behöver inte tillaga allting och kasta, utan nu kan man spara råvarorna, säger Alexandra och berättar att det var medarbetarna som reagerade på mängden mat de var tvungna att kasta.
Mikael Åkerlund jobbar också som kock i köket och beskriver det som fruktansvärt att behöva slänga mat.
– Man har lagt ner kärlek, tid, eld och själ i det och sen ska man kasta det. Det är ett problem i storkök.
Den nya förändringen tillåter kockarna att bli mer kreativa och Mikael Åkerlund menar att det är drömmen för en kock, att kunna använda sin passion och fantasi. Han pekar på huvudet.
– Receptboken finns ju här inne.
Varför har den här förändringen inte gjorts tidigare?
– Det har varit svårt att få till det med läget för covid och sen har det varit en ombyggnation i köket. Vi har velat starta det tidigare men det har tagit lite tid, berättar Alexandra Morales.
Lars Attervåg är platschef för restaurangen och blev glad när det här förslaget kom från de anställda. Han menar att den här satsningen är nödvändig.
– Vi har snart ingen planet kvar och våra resurser är slut. Man blir lite mörkrädd när man ser vart konsumtionen är på väg.
Restaurangen, som drivs av servicebolaget Sodexo, har flera storkök runt om i Sverige men det är just i Linköping på Restaurang Blåklinten det här konceptet testas först.
– Vi måste respektera att vi är stora och ta ansvar för att vi är stora. Vi kan göra en förändring, säger Lars Attervåg.