Ny buffé ska hjälpa köket på US med matsvinnet

Att laga över 1 000 portioner mat varje dag efter en fast meny resulterar i en del svinn. Det vill restaurang Blåklinten på US ändra på genom att börja med en buffé som varje dag varieras utifrån vilken råvara som finns tillgänglig.

Alexandra Morales och Mikael Åkerlund, kockar på Blåklinten, trycker på att det här nya konceptet kommer att sätta råvaran i fokus.

Alexandra Morales och Mikael Åkerlund, kockar på Blåklinten, trycker på att det här nya konceptet kommer att sätta råvaran i fokus.

Foto: Märta Svensson

Linköping2024-10-21 07:00

Blåklinten lagar både matportionerna som ges till sjukhusets patienter och maten som personal och besökare kan köpa i restaurangen. Idén med buffén kom från kockarna och konceptet döptes till "Skafferiet".

Kockarna måste dagligen uppskatta hur mycket mat som kommer gå åt dagen efter. Alexandra Morales, som är kock och gruppledare, är den som sköter inköpen och tänker alltid på att råvarorna måste räcka till maxantalet patienter som kan vara inskrivna. Om kockarna har missbedömt mängden mat som går åt har de varit tvungna att kasta mat då menyn är satt för tre veckor, innan den börjar om.

– Vi har kommit fram till att det slängs mycket mat som inte passar in i menyn.

undefined
Alexandra Morales och Mikael Åkerlund säger att de har lärt sig sedan länge att mat är ingenting man kastar. Mikael Åkerlund tror att det har med kockkulturen att göra.

Därför kommer Blåklinten, utöver sin fasta meny med rätter, att erbjuda en buffé till lunchgästerna.

– Nu kan vi trolla med maten som blir över. Det blir en variation, kanske gör man en maträtt som vi aldrig kommer att göra igen, säger Alexandra Morales. 

– Vi behöver inte tillaga allting och kasta, utan nu kan man spara råvarorna, säger Alexandra och berättar att det var medarbetarna som reagerade på mängden mat de var tvungna att kasta.

undefined
Alexandra Morales vill satsa mer på vegetarisk mat. "En man kom fram och frågade vad det var för grej och jag svarade att det var fylld paprika. Jag sa att man kan ju testa för det är ju buffé. Han tog en och han är en av stamgästerna som brukar välja kött. Då blev jag varm i hjärtat."

Mikael Åkerlund jobbar också som kock i köket och beskriver det som fruktansvärt att behöva slänga mat. 

– Man har lagt ner kärlek, tid, eld och själ i det och sen ska man kasta det. Det är ett problem i storkök.

Den nya förändringen tillåter kockarna att bli mer kreativa och Mikael Åkerlund menar att det är drömmen för en kock, att kunna använda sin passion och fantasi. Han pekar på huvudet.

– Receptboken finns ju här inne. 

Varför har den här förändringen inte gjorts tidigare?

– Det har varit svårt att få till det med läget för covid och sen har det varit en ombyggnation i köket. Vi har velat starta det tidigare men det har tagit lite tid, berättar Alexandra Morales.

undefined
Klockan sju på morgonen är arbetsdagen för kockarna igång.

Lars Attervåg är platschef för restaurangen och blev glad när det här förslaget kom från de anställda. Han menar att den här satsningen är nödvändig.

– Vi har snart ingen planet kvar och våra resurser är slut. Man blir lite mörkrädd när man ser vart konsumtionen är på väg.

Restaurangen, som drivs av servicebolaget Sodexo, har flera storkök runt om i Sverige men det är just i Linköping på Restaurang Blåklinten det här konceptet testas först.

– Vi måste respektera att vi är stora och ta ansvar för att vi är stora. Vi kan göra en förändring, säger Lars Attervåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!