US redo att ta emot ebola-patient

Nu förbereder sig Universitetssjukhuset på att snabbt ta emot en patient som kan ha smittats av den allvarliga och smittsamma sjukdomen ebola. "Det enda jag vet är att patientens tillstånd har förbättrats under dagen", säger Jakob Larsson, pressekreterare på Region Uppsala.

Universitetssjukhuset i Linköping.

Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2019-01-04 13:58

Patienten vårdas nu på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och är isolerad i väntan på provresultat. Visar det sig att patienten har ebola kan det bli aktuellt med en flytt till Linköping där det finns en högisoleringsenhet.

– Vi har tydliga rutiner för det här, och vi kan vara klara för att ta emot patienten i kväll, bedömer Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på US i Linköping.

Det var lasarettet i Enköping som fick in patienten med misstänkt ebolasmitta, en mycket allvarlig sjukdom med blödningssymptom. Under fredagsmorgonen kom mannen in på akuten. Han hade blodiga kräkningar och blodig avföring, som kan vara tecken på ebola. Akuten på lasarettet är därför för tillfället stängd. Även personal som träffat patienten är omhändertagen.

Enligt information från Akademiska sjukhuset kommer provresultatet troligen någon gång under fredagskvällen. Där understryker man att det ännu handlar om en misstanke om ebolasmitta.

Akademiska sjukhuset uppger att man kommunicerar med US i Linköping.

– Vi har tagit operativa kontakter med Linköping, säger pressekreteraren Jakob Larsson.

Samtidigt följer personalen på US förloppet:

– Vi tänker avvakta resultatet, säger Magnus Roberg. Just nu följer vi det här fallet och går igenom våra rutiner. Visar det första provresultatet positivt kan det bli aktuellt att vi får ta emot patienten. Provresultatet är ganska avgörande, även om man också bedömer utifrån många andra faktorer, som patientens symtom.

Vid 19-tiden på fredagen väntade fortfarande avdelningen på besked kring labbsvaret från Uppsala.

– Det är så med labbsvar. Ibland måste de konfirmeras och köras om, säger Magnus Roberg.

Jakob Larsson, pressekreterare på Region Uppsala, vet i nuläget ingenting heller.

– Så fort vi vet provsvaret går vi ut med det. Det enda jag vet är att patientens tillstånd har förbättrats under dagen. Men nu är det bara att vänta på provsvar, säger Jakob Larsson.

Högisoleringsenheten i Linköping har funnits i drygt tjugo år. Där ska patienter som misstänks ha extremt smittsamma sjukdomar vårdas. 2015 vårdades en kvinna för misstänkt ebola på enheten. Hon transporterades från Malmö. Det var första gången en ebolapatient vårdades i Linköping. Fallet innebar att hela vårdkedjan testades i skarpt läge. Transporter till enheten sker med en högisoleringsambulans. Personalen arbetar då i skyddsutrustning som är helt tät.

Artikeln kommer att uppdateras

Ebola

Ebolavirus kan orsaka blödarfeber (hemorragisk feber). Viruset upptäcktes för första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo. Dödligheten är beräknad till mellan 50–90 procent i drabbade afrikanska länder. Utbrott av sjukdomen förekommer med jämna mellanrum i Central- och Västafrika, ett 20-tal utbrott har beskrivits. Utbrottet som drabbade Liberia med omkringliggande länder 2013–2015 är det i särklass största.

Sjukdomen klassas som samhällsfarlig, enligt svenska Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården vidta särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Symtom och komplikationer: Inkubationstiden för ebolavirusinfektion är 2–21 dagar. Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och inre organ. Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50–90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder. Med tillgång till adekvat intensivvård är dödligheten sannolikt betydligt lägre.

Det saknas specifik behandling mot sjukdomen, i stället behandlas symtomen. Det finns ett vaccin som prövas i utbrottssituationer.

Familjemedlemmar och sjukvårdspersonal bör alltid vara noga med att undvika kontakt med blod och kroppsvätskor. Strikt skyddsklädsel krävs vid vård av sjuka personer.

Källa: MSB och Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!