Upptäckten: Fornminnen schaktades bort

Tre fornlämningar på landsbygden i Linköpings kommun har förstörts. Nu har länsstyrelsen valt att göra en polisanmälan.

Östergötlands museum konstaterade att det fanns flera  fornlämningar på tomten. Bilden togs av museet i samband med den arkeologiska undersökningen.

Östergötlands museum konstaterade att det fanns flera fornlämningar på tomten. Bilden togs av museet i samband med den arkeologiska undersökningen.

Foto: Östergötlands museum

Linköping2024-10-14 09:30

I juni 2017 skickade en privatperson en förfrågan till länsstyrelsen rörande fornlämningar på en tomt. På fastigheten fanns sedan tidigare två kända fornlämningar i form av två stensättningar. Länsstyrelsen beslutade att en arkeologisk förundersökning skulle göras. I maj 2018 beslutade länsstyrelsen att en av fornlämningarna fick tas bort under förutsättning att en arkeologisk undersökning gjordes. Fastighetsägaren valde att avstå. 

I februari 2019 kom dock fastighetsägaren in med en ny ansökan om ingrepp i fornlämningen. Länsstyrelsen gav då Östergötlands museum i uppdrag att göra en arkeologisk undersökning. Resultatet blev att ytterligare fornlämningar framkom i de arkeologiska utredningsschakten. 

På tomten fanns tre fornlämningar – en grav, alternativt boplatsyta med brända ben, en stenpackning som kan vara en grav samt rester av bebyggelse med tegel och murbruk. Arkeologen som utförde undersökningen påpekade för fastighetsägaren att fornlämningarna måste undersökas innan de fick tas bort och att tillstånd enligt Kulturmiljölagen måste sökas. Någon sådan ansökan gjordes aldrig. 

Någon gång under 2019 och 2020 vidtog, enligt länsstyrelsen, fastighetsägaren omfattande schaktningsarbeten på tomten. I samband med det grävdes de fornlämningar som framkommit vid utredningen bort i sin helhet – utan tillstånd. Under samma period, eller möjligtvis något senare, förstördes även en stensättning. Under sommaren eller hösten 2023 täcktes en stensättning över. 

Fornlämningarna besiktades i oktober förra året och det var då som ingreppen kunde konstateras. 

Länsstyrelsen har nu valt att göra en polisanmälan. Enligt myndigheten kan fastighetsägaren ha gjort sig skyldig till brott mot kulturmiljölagen. Enligt den aktuella lagen är det förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning. Den som vill ta bort en fornlämning är skyldig att ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. 

Enligt straffbestämmelserna i kulturmiljölagen kan den som med uppsåt eller av oaktsamhet begår fornminnesbrott dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!