51-åring hade opiumvallmo i frysen – döms till fängelse

Den 51-årige Linköpingsbo hade närmare 400 gram växtdelar från opiumvallmo i sin frys. Nu har han dömts för förberedelse till narkotikabrott.

En 51-årig Linköpingsbo hade växtdelar av opiumvallmo i sin frys. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

En 51-årig Linköpingsbo hade växtdelar av opiumvallmo i sin frys. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: ADAM BUTLER

Linköping2024-06-01 15:00

Det var den 24 september 2019 som polisen gjorde en husrannsakan i en bostad i Tannefors i Linköping. I frysen hittade polisen 397,3 gram, växtdelar av opiumvallmo, som innehåller de narkotikaklassade substanserna morfin och kodein. Enligt åklagaren hade mannen för avsikt att framställa narkotika av växtdelarna. 

I bostaden hade mannen dessutom ägnat sig åt att odla cannabis. Polisen hittade 57,7 gram cannabis. 

51-åringen medgav att han hade odlat cannabis men förnekade att han ens hade sett att det fanns växtdelar från opiumvallmo i frysen. Han påstod att det hade varit "mycket spring" i bostaden och antydde att någon annan skulle ha placerat växtdelarna i frysen.  

Linköpings tingsrätt anser inte att mannens förklaring håller. Det anses "mycket besvärande" att växtdelarna hittades i frysen i hans bostad. "Den samlade utredning som åklagaren har redovisat och åberopat är utan tvekan tillräckligt robust och stark för att nå upp till det höga beviskravet i brottmål", skriver tingsrätten i domen. 51-åringens förklaring avfärdas som en efterhandskonstruktion som kan lämnas helt utan avseende.  

Mannen döms för narkotikabrott och förberedelse till narkotikabrott. Dessutom döms han för flera andra brott, bland annat grov stöld. 51-åringen, som sedan tidigare förekommer under 21 avsnitt i belastningsregistret, döms till fängelse i ett år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!