Det är första gången Maria Reuterhagen åker elsparkcykel. Till en början liknar hon Bambi på hal is men snart får hon in snitsen. "Det här är ju hur kul som helst", konstaterar hon. I Linköping finns tre företag som hyr ut elsparkcyklar. Alla hyrs via varsin app. Priserna skiljer sig, men att hyra en spark i tre timmar kostar ungefär 400 kronor. Det blir billigare att avsluta åkturen vid varje stopp, men då finns risk att någon annan tar din spark.
Linköping har en alldeles egen gerillakonstnär. Sedan 2015 smyckar han Stångån med hus och människor i miniatyr. Konstverken tillverkar han i en keramikverkstad någonstans i Östergötland. I arla morgonstund paddlar han ut i ån för att fästa sina alster i brofästena. Till stor glädje för åns flanörer. På bilden syns det fiskande paret Bodil och Lars. De bor vid Färjebron som man passerar om man cyklar, förlåt, sparkar mot Tannefors slussar.
Tannefors slusscafé ligger vackert precis vid Stångån/Kinda Kanal. Kaféet är känt för sina räkmackor och skaldjurskvällar. Lars Lööw har arrenderat huset, som ägs av Kanalbolaget, i 26 år. Men den röda stugan har inte alltid varit ett kafé. Förr i världen användes det som uthus, dass – och ladugård. En ko, hushållsgris och några höns hörde nämligen till slussvaktarens privilegier.
Eva Lindgren och Maria Reuterhagen tillhör Linköpings guideklubb och brukar guida både större och mindre grupper i Linköping. De är dock ovana att göra det på två hjul – och med en reporter i hasorna. I villaområdet Vimanshäll, på väg mot Majeldsberget, får cyklarna ledas upp för en brant backe.
Från Majeldsberget har man fin utsikt över Linköping och Hejdegården. Stadsdelen Området styckades i upp i tomter i början på 1900-talet av en byggmästare och en trädgårdsmästare och bebyggdes med ”egna hem”. Stadsdelen har behållit sin karaktär med ljusputsade fasader och tegeltak. Ett tiotal hus är k-märkta, eller q-märkta som det egentligen heter, och anses alltså vara kulturhistoriskt värdefulla.
Berga Minnespark är en vacker plats med betande får och skulpturer. Här finns kända östgötar som Birger Jarl, Louis De Geer och konstnären Johan August Malmström. Parken skapades i början av 1900-talet av Anton Ridderstad, som var innehavare av Berga gård och grundare av Östergötlands museiförening. Han såg framför sig ett östgötskt Skansen, där minnesparken skulle vara ett inslag.
Man blir inte vidare trött av att åka elsparkcykel, men likväl sugen på att kasta sig i Trädgårdsföreningens säng bäddad med blommor. Föreningen bildades 1859 i syfte att sprida intresset för odling. Då som nu är parken en rekreationsplats för Linköpingsborna. Här finns lekplats, volleybollplan, ett stort bihotell och vackra odlingar. Den som blir hungrig kan äta på Café Belvederen (i bakgrunden) eller i Tropikhuset.
Vi tar kaffepaus på café Belvederen i Trädgårdsföreningen. "Nu för tiden kommer man hit för utsikten, förr i tiden för att bli avrättad", utbrister Maria Reuterhagen. Jo, kaféet är byggt på Kjettilberget, även kallat Galgbacken. Här avrättades tidigare stadens brottslingar. Tornet, som är 22 meter högt, byggdes 1880 och har varit kafé sedan dess.
Vi beställer stora kulor av italiensk glass med smak av choklad och körsbär på Ronaldos glasseri i Sankt Larsparken. I närheten, på Platensgatan, finns även välkända Bosses glassbar och Karamellos stora utbud av kulglass från amerikanska Ben & Jerry's. Kanske orkar du en kula på varje ställe?
Det gäller att köra försiktigt och parkera sin elsparkcykel på rätt sätt. Många Linköpingsbor är irriterade över att elsparkcyklarna parkeras slarvigt och trafikfarligt. Fast just den här kvinnan var mest nyfiken på hur det kändes att susa fram. "Det är jättekul", svarade Maria Reuterhagen.