Domh! Domh Domh! Trummorna dunkar innanför grindarna till Malmen vakt 1. Det är skarpt genrep vid Flygvapenmuseum som förbereds. Musikkåren i Östergötland och museet har ett tätt samarbete där kåren bland annat spelar på den årliga julföreställningen. Närmast väntar dock en annan högtidlig spelning – högvaktsmarschen i Stockholm.
– I helgen står vi för musiken i samband med högvaktsavlösningen. Sen har vi Svensk Blåsmusikfestival här i Linköping 15-17 september. Då ska vi uppträda med Rickard Söderberg bland annat, säger Fredrik Stenmark, kårchef och stavförare.
I övningssalen sitter drygt 40 musikanter med vita strykta kragar, epåletter på axlarna och cymbaler så polerade att lamporna bländas. Dånet av en mäktig ljudvägg uppstår ur ett armsvep av dirigent Leif Wangin. Därefter lägger sig det initiala crescendot och övergår i orkestermusik som skymmer ut alla andra läten. Det är trumpeter och klarinett, flöjtar och trummor. Alltsammans spelat av studenter och ingenjörer, bilmekaniker och lärare.
– Jag själv är civilingenjör till exempel. Det här är bara ett fritidsintresse, ett väldigt stort fritidsintresse. Jag har väl genomfört 200-300 parader ungefär, skrattar Fredrik Stenmark
Musikkåren är del av hemvärnet, helikopterflottiljen och försvarsmakten. Vissa här har gjort lumpen, vissa som musiksoldater, andra är bara glada entusiaster. Att ha koll på sitt instrument är enda kravet på att söka in. För trots att det delas ut symbolisk ersättning är man en, skicklig, amatörorkester med blandade uppdrag.
– Vi är den musikaliska traktorn här, vi åker runt och löser uppgifter som behöver lösas, som presidentbesök och ceremonier, säger Anders Malm.
Uppdraget just nu är att känna in stämningen. I centrum av halvmånen av instrument står en kvinna med flöjt. Hon blåser en hög konstant ton för att leda in alla till samma tonhöjd. Dirigent Leif Wangin får vila armen en stund innan man marscherar i väg.
Instruerar du med fingret eller hela handen?– Hehe, tyvärr blir det ofta hela handen när man har uniform på sig, man sträcker på sig lite extra då, säger Wangin.
Och vad är så kul med musikkåren?– Hur lång tid har du? Det är glädjen i musikanterna, allas vilja att göra någonting bra. Det är lite puts och studs och parad. Det är lite glamour.