Och han kan inte dölja hur mycket det betyder för honom personligen och för startup-företaget Nordic energy audit, som är en avknoppning från forskningen kring hantering av stora mängder data om energianvändning.
– Det här är otroligt inspirerande! Vi fick träffa näringsministern och några av de högsta cheferna på Sveriges större industriföretag och vi fick bra kontakt med säkert fem stycken, som vi kommer att gå vidare med, säger Patrik Thollander.
Med start i år publicerar IVA årligen en 100-lista för att lyfta fram forskning som kan kommersialiseras. Fokus är forskning med potential för näringslivet och i år är temat digitalisering. På den nya mötesplatsen R2B Summit, som hölls på IVA nyligen, samlades de utnämnda på listan för att möta politiker och toppar i svenskt näringsliv.
Patrik Thollander bedriver forskning kring energianvändning. I samarbete med Energimyndigheten har han samlat information om tio års energiförbrukning utifrån styrmedel till svensk industri. Företagen har genom styrmedlen redovisat information om förbrukningen till myndigheten.
– Vi använde databasen och tog fram en molnbaserad digital energiledningsplattform. Informationen är vetenskapligt avidentifierad. Men den innehåller mycket nyttigt för näringslivet, säger Thollander.
Till vad kan den användas?– Energiledning är inte kärnverksamhet i företagen. Men man kan spara mycket pengar på det. Med vårt system och databas kan man lättare göra beräkningar och kartlägga energiförbrukningen. Man kan också jämföra vad en investering, till exempel en tätning av tryckluftsslangar, innebär ger för vinning. Tjänsten standardiserar energidatahanteringen och kan både kartlägga och ge förslag på förbättringar.
Att kommersialisera forskningsresultat är inte helt okomplicerat, eftersom näringslivet och forskarvärlden fungerar på olika sätt.
– Mitt första råd är att tidigt tillsätta en extern vd. Vi forskare tror i bland att vi är så duktiga och kan allting. Men vi är oftast bäst på
utveckling. Vi kan säga hur bra något kan bli om ett år. En kund vill ju veta vilka problem man kan lösa just nu, säger han.
De andra två forskarna som finns med på IVA:s nya 100-lista är Stefan Stenfelt som har utvecklat simuleringsverktyget LiUHead, för att utvärdera hörhjälpmedel, kommunikationsutrustning och effekten av slag eller stötar mot huvudet. Och Fredrik Gustafsson som forskar kring sensorfusion, där till exempel virtuella sensorer kan användas för att skapa allt mer förfinad information.