På en av de första soliga vårdagarna i Hackefors sitter Marina Ivarsson med, vad hon kallar för, sina killar. Det är Samer Nisan och Habeb Atyah från Syrien samt Khairalla Mohamed från Sudan. Marina som är utbildningssamordnare på Thormans Entreprenad AB, har varit deras handledare på ett upplärningsprogram inom grönyteskötsel. Alla fick jobb efter utbildningen. Något som både handledaren och deltagarna är stolta över.
– Jag sökte handledare inom upplärningsprogram och då visste jag inte vad det handlade om. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Marina.
Upplärningsprogrammet var ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, Stångåstaden och Thormans Entreprenad AB. Det var Michael Stenbäck på Stångstaden som kom på idén. Bakgrunden är att det under 2018 saknades kompetent personal inom den gröna utemiljöskötseln, samtidigt var det en hög arbetslöshet bland dem som invandrade 2015.
– Det finns otroligt mycket duktiga personer som har erfarenhet av att arbeta på sina egna gårdar. Det är bara språket som blir en barriär först, säger Marina.
När arbetsförmedlingen gick ut med information om upplärningsprogrammet visade cirka 60 personer sitt intresse, bara 16 av dem kom in. Det var intresset som avgjorde, menar Marina. Projektet pågick mellan 2018 och 2020 och bestod av tre åttamånaderslånga kursomgångar.
Språket var en stor utmaning. Det upptäcktes ganska tidigt.
– Man skulle jobba 60 procent och lära sig allt som ingår i jobbet och på det övriga 40 procenten skulle man gå SFI. Det fanns inte utbildningsmaterial så jag gjorde eget material på lätt svenska, säger Marina.
Samer Nisan ingick i den första gruppen som gick utbildningen. Svenskan var inte lätt eftersom han bara hade bott i Sverige i knappt två år.
– Det var jättesvårt när jag började. Jag var nervös och stressad och översatte ord hela tiden, säger han.
Minns ni ett specifikt ord som var extra svårt?
– Alla ord. Många ord är långa och består av flera sammansatta ord, säger Samer.
– Som grön-yte-skötsel, kompletterar Habeb.
– En gång satt jag och åt nässlor, då sa Samer: "Marina äter ogräs", säger Marina och skrattar.
Samer är bland de få som har fått ett fast jobb och inte bara säsongsjobb, som många andra blir erbjudna. Han har även genomfört Trädgårdsnärings centrala yrkeskommittés (TCYK) tester för att få yrkesbevis.
Hur kändes det när du fick fast anställning?
– Det var som ett bröllop. Jag trodde aldrig att jag skulle få det. Det var stort.
Habeb och Khairalla gick tillsammans utbildningens andra omgång. Båda jobbade med odling i hemlandet, även om de hade andra jobb vid sidan av. Att få jobba med det gröna utomhus har varit deras största intresse. För dem blev det förlängda säsongjobb, men de hoppas på en fast anställning som kollegan Samer.
Khairalla har stora framtidsplaner kopplat till odlingen.
– I Sudan är det svårt med generatorer och dieseln är både dyr och skadlig för miljön. Någon gång vill jag åka ner och göra ett projekt för odling med solpaneler som energikälla. I Sudan är det soligt hela tiden, säger han.
Alla börjar skratta när väderskillnaderna mellan Sverige och Syrien respektive Sudan nämns.
Är det inte svårt att jobba när det är kallt?
– Har man rätt kläder, ett stort intresse och varma människor runt omkring sig så känns inte kylan, säger Habib.