Lögner sprids om dödade Saab-anställda – "Finns ingen sanning"

Försvarskoncernen Saab, med betydande verksamhet i Linköping, är utsatt för en desinformationskampanj på sociala medier. Lögner sprids om att Saab-anställda i Ukraina skulle ha dödats i en rysk missilattack.

"Saab är i skriande behov av en stor internationell Gripenaffär"

Foto: Fredrik Quist, Simon Spence

Linköping2024-09-20 11:44

En av de falska uppgifter som, enligt Saab, nu sprids går ut på att det nyligen skulle ha hållits en minnesstund för ett tiotal Saab-anställda som "för några veckor sedan" skulle ha omkommit i en rysk missilattack i Ukraina. Men uppgiften är falsk. Inga Saab-anställda har dött i Ukraina. 

Saabs presschef, Mattias Rådström, dementerar uppgiften:

– Uppgifterna om att Saab-anställda skulle ha omkommit i en rysk attack i Ukraina är falska. Det är uppenbarligen en del av en desinformationskampanj och det finns ingen sanning i dessa uppgifter.

undefined
Mattias Rådström är presschef på Saab.

Saab vill i nuläget inte peka ut någon enskild aktör som tros ligga bakom desinformationskampanjen, men står i förbindelse med svenska myndigheter. 

I veckan kom nyheten att Meta, som äger Facebook och Instagram, har stängt av ryska statliga nyhetsaktörer från sina plattformar. Företaget har bland annat uteslutit tv-kanalen Russia Today. Anledningen uppges vara att ryska medier har utfört hemliga och vilseledande påverkansoperationer på nätet.

Metas avstängning av ryska medier kommer efter att USA tidigare i år anklagade flera RT-anställda för penningtvätt som ska ha haft som syfte att finansiera onlineinnehåll för att påverka det kommande presidentvalet i USA, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Ryssland står för den största andelen hemliga påverkansoperationer som upptäcks av Meta, och aktiviteten har ökat markant sedan Ryssland invaderade Ukraina 2022.

Säkerhetspolisen pekar ut påverkansoperationer som ett av flera underrättelsehot: "Vid sidan om den mer traditionella underrättelseverksamheten, där andra länder värvar agenter, genomförs olika former av säkerhetshotande verksamhet såsom flyktingspionage, cyberattacker och påverkansoperationer", skriver Säkerhetspolisen på sin hemsida. 

Myndigheten för psykologiskt försvar uppger att "otillbörlig informationspåverkan" är information som sprids avsiktligt av främmande makt. "Informationen är beroende av att människor sprider den vidare och ofta sker spridning av information på internet och via sociala medier. Syftet med att sprida informationen är att påverka vad en befolkning tror, hur de beter sig och vilka beslut de fattar. Det skapar instabilitet i samhället och kan minska förtroendet för demokratin och samhällets funktioner." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!