Uppgifter: Mördade mannen ville lämna X-team

Enligt uppgifter till Corren ska den mördade mannen ha velat lämna X-team sedan i somras. Han har sedan dess jagats av sina egna. Detta är inget som bekräftas av polisen.

Det ska, enligt uppgift, varit känt att mannen som sköts i huvudet i Storgården under onsdagen velat lämna X-team sedan i somras.

Det ska, enligt uppgift, varit känt att mannen som sköts i huvudet i Storgården under onsdagen velat lämna X-team sedan i somras.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Linköping2021-12-30 17:00

På onsdagskvällen sköts en man i 30-års-åldern ihjäl i Storgården i Skäggetorp.

Enligt uppgifter till redaktionen var mannen medlem i det kriminella gänget X-team. På sociala medier figurerar han med andra väletablerade medlemmar.

Skäggetorp har under de senaste åren blivit hemvist för X-team – ett supportergäng till mc-klubben Bandidos. Källor inom polisen gör gällande att medlemmar i X-team försöker att ta över den lukrativa narkotikamarknaden i Linköping.

Det har, enligt poliskällor, gjort att X-team hamnat i konflikt med ett annat kriminellt nätverk, som av media har kallats för Bergagänget.

25 augusti sköts en så kallad fullvärdig Bandidosmedlem till döds på en restaurang i Skäggetorp centrum. Enligt källor till redaktionen, med god insyn i den undre världen, var det startskottet för en intern konflikt inom X-Team.

Den nu mördade Bandidosmedlemmen uppges ha styrt undergruppen X-team med järnhand och gjort det omöjligt för andra att lämna gängkriminaliteten.

Det ska ha varit känt att mannen som sköts i huvudet i Storgården under onsdagen velat lämna X-team sedan i somras. Enligt källor har Bandidos, efter att de fått veta att mannen tänkt lämna dem, varit ute efter honom.

Om det var motivet till onsdagens mord går inte att säga säkert.

Enligt källor till redaktionen föranleddes även skjutningen i Ryd den 15 september av att en annan person velat lämna X-team.

Bandidos och mannen som ville hoppa av uppges ha bestämt träff, men mannen dök aldrig upp. I hans ställe anlände hans kompisar. En av dem sköts i huvudet, men överlevde. För närvarande sitter tre män, 18, 19 och 25 år gamla, häktade som misstänkta för inblandning i dådet.

Polisen har i samband med tidigare skottlossningar i Linköping lyft i media att personer som inte varit måltavla kommit i skottlinjen.

Polisen bekräftar inte ovanstående uppgifter. Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström säger att den mördade mannen är känd av polisen, men vill inte specificera sig mer än så. Mannen är sedan tidigare bland annat dömd för grov misshandel, narkotikabrott och grovt vapenbrott.

– Vi har en pågående konflikt mellan två, eller flera, kriminella nätverk i Linköping, en vetskap vi såklart tar med oss i utredningen.

Är det ett rimligt antagande att han var medlem i ett kriminellt gäng?

– Väldigt rimligt, säger Ann-Christine Rehnström.

Natten till torsdag grep polisen en man i 20-årsåldern. Han sitter nu anhållen skäligen misstänkt för mord. Skälig misstanke är den lägre misstankegraden. Rehnström är mycket förtegen om hur gripandet gick till. Hon vill inte säga var i Linköping mannen greps.

På torsdagen uppgav polisen att man inte hade hittat mordvapnet, däremot säger Rehnström att andra tekniska bevis har säkrats på brottsplatsen.

undefined
"Hur många poliser vi än har kan vi aldrig bevaka varje gatuhörn. Vi behöver bättre lagstiftning – något som är på gång – för att kunna vara med i matchen tidigare", säger Ann-Christine Rehnström.

Det finns vittnen till händelsen, men om någon faktiskt sett skytten vill Rehnström inte svara på. Det finns kameraövervakning i Skäggetorp om än inte precis vid mordplatsen. Under torsdagen gick polisen igenom kamerorna för att se om skytten fastnat på bild.

Ni har hög polisiär närvaro i Skäggetorp. Hur kan det här ske?

– Hur många poliser vi än har kan vi aldrig bevaka varje gatuhörn. Vi behöver bättre lagstiftning – något som är på gång – för att kunna vara med i matchen tidigare, innan en förundersökning är i gång för att kunna följa våra misstänkta och potentiella gärningsmän.

Vad har er närvaro för betydelse när människor ändå mördas?

– Jag är övertygad om att vår närvaro har förhindrat grova våldsbrott.

Enligt vittnesuppgifter tog det 13 minuter för er att komma till platsen.

– Det dementerar jag. Vår första patrull var på plats 4–5 minuter efter första larmet. Kollegorna gjorde vad de kunde för att rädda hans liv, men han dödförklarades senare på sjukhus, säger Ann-Christine Rehnström.

undefined
"Jag är övertygad om att vår närvaro har förhindrat grova våldsbrott", säger Ann-Christine Rehnström.

Det är åklagare Kajsa Malmström som leder förundersökningen. Hon var inte tillgänglig för media under torsdagen.

– Hon behöver koncentrera sig helt på utredningen, säger Malin Axelsson, vice kammarchef på Åklagarmyndigheten.

Utredningen fortsätter med förhör och genomgång av polisens tekniska undersökning.

Senast den 2 januari klockan 12 behöver åklagare ta ställning till om den misstänkte mannen ska begäras häktad.                                              

Skjutningar 2020

Skäggetorp 26 april: Skottlossning. 

Berga 19 maj: 20-årig man ihjälskjuten.

Innerstaden 8 juli: Skottlossning. 

Lambohov 5 augusti: Skottlossning. 

Berga 5 augusti: 16-åring ihjälskjuten. 

Ryd 16 augusti: Skottlossning. 

Skäggetorp 25 augusti: 30-årig ihjälskjuten.

Ryd 15 september: 19-årig man blir skjuten. 

Lambohov 6 oktober: 34-årig ihjälskjuten.

Stångebro 3 november: 17-årig pojke blir skjuten. 

Innerstaden 7 november: Skottlossning. 

Skäggetorp 15 december: Misstankar om skottlossning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!