79-årige Linköpingsbon och uppfinnaren Viking Mårtensson hörde av sig på telefon. Han ville berätta om sina uppfinningar, men inte om alla. Han har nämligen en idé som han ännu håller helt för sig själv.
Många som gått byggprogrammen på Anders Ljungstedts gymnasium kanske känner igen Viking Mårtensson. Han var lärare på murareutbildningen från 1977 till en bit in på 1990-talet. Men han kom till Linköping redan på tidigt 1960-tal. Då som nu byggde man så det knakade i stan.
– Det var mycket villor som byggdes. Och det murades överallt. Inte alls som i dag. Oj, vad mycket mexitegel jag har lagt!
Han föddes i Västerbotten, men flyttade som ung till Eskilstuna. Det var fotbollen som tog honom dit, och i klubbens styrelse fanns en murarmästare som gav honom arbete. Hans bror Stig Mårtensson hade gjort samma yrkesval och gått en murarutbildning på Katedralskolan i Linköping.
Det var så Viking kom till Linköping, 1962, och det dröjde inte länge förrän han hade jobb som murarhantlangare på något bygge i Linköping. Och hans idéer om olika förbättringar och nya verktyg ploppade upp direkt.
– Det var inte svårt. Murare på den tiden såg ut att komma från stenåldern. De hade sina verktyg i en potatissäck som de vände uppochned på. Ofta egentillverkade saker som gått i arv
Att mäta och att loda så att det blir rakt, och att hålla sig till rätlinjen är helt avgörande för en murares karriär. Viking Mårtensson minns hur han jobbade i ett bostadsområde i Malmslätt i Linköping. Murarbasen gick omkring och mätte skifthöjder i flera dagar.
– ”Stör honom inte när han mäter”, sa folk. Det var så man gjorde. Arbetet var oerhört tidskrävande.
Det var kanske då Viking Mårtensson fick idén till en av sina storskrällar: Murarkäppen. Ett slags skjutbar stav med vinkel och alla mått man behöver.
– Med murarkäppen kan man slänga tumstocken, och ändå göra jobbet på bara några minuter i stället för timmar, säger han självsäkert.
När han senare blev yrkeslärare på Ljunkan började han att saluföra käppen. Det gick lite skralt först. Men bland annat bygget av Stolplyckan var ett genombrott för käppen, även om det krävdes några vändor innan murarna var övertygade.
Här kommer en uppfinning till: När murare tar ut en horisontell linje, spänner de ofta upp en lina för att få linjen rak. Man kanske sätter linan i en spik i porös lättbetong eller liknande. Viking Mårtensson sågade till en hockeypuck så att den fick en vinkel och gick att sätta runt ett hörn. Sedan gjorde han finurliga spår för snöret.
– Och vips gick det att spänna linan mellan två klossar, utan spikar eller annat som kunde lossna och slå upp i ansiktet på murarna!
Så där har han fortsatt, med olika murarverktyg. Han anser att han är först med de här metoderna – och flera andra. Andra aktörer på verktygsmarknaden har salufört liknande produkter. Det har dock inte stoppat Viking Mårtensson från att sälja sina uppfinningar. En vän till Viking hjälpte honom att bygga en tillverkningsmaskin.
– Den kunde spotta ur sig minst hundra murarkäppar om dagen
År 2009 gjorde han sig av med sitt lilla bolag, och sålde alla idéerna till Tebo byggtillbehör.
– Men jag är så glad att de ville behålla mitt varumärke, och min logotyp, med en vikinghjälm.
Tebo startades på 70-talet av en tidigare stridspilot, CG Palmqvist, som gav sig in i byggbranschen. Företaget har i dag en rad produktserier inom bygg och har nu egen produktion av bland annat murarklossen. Företaget tänker nu sortera alla sina murarprodukter under varumärket Tebo Viking.
Ja, det var ju det där med "Viking".
Hur fick du det namnet?– Jag föddes norr om Dorotea i en rallarfamilj. Vi var nio syskon och jag var minstingen. Det var populärt med dubbelnamn, så det blev väldigt många namn till slut. Mina föräldrar hade helt enkelt svårt att komma på fler namn. En gårdsförsäljare föreslog att jag skulle heta Viking. Så det blev inget dubbelnamn där!
Att klura ut smarta lösningar har Viking Mårtensson alltid gillat. Men senaste åren har han tampats med en sjukdom. De täta sjukhusbesöken har fått honom att tänka på nya uppfinningar. Och nu har han en, som skulle kunna effektivisera viss vård.
– Det är så enkelt, så enkelt! Men det är ingen i hela världen som har tänkt på det. Så funkar det när man uppfinner något!
Men det går inte ens att skaka ur honom vad uppfinningen handlar om. Hans bästa tips till unga uppfinningsrika personer är att snabbt ta patent.
– Testa idén på dina allra närmaste först, så att någon kan ge dig kritik. Sedan måste du skydda din idé!
Själv han har bestämt sig för att söka upp några forskare vid Linköpings universitet – och berätta allt. Det var därför Viking Mårtensson ringde upp mig från början:
– Jag är för gammal. Jag tänker ge bort idén. Du skriver ofta artiklar om universitetet, du kanske vet hur jag ska få tag i någon, säger han till mig.
Jag blir nyfiken på hur uppfinningsrika människor fungerar. Hur tusan kan Viking veta att hans idé verkligen är bra? Då böjer han sig fram, som om det var ett samtal i förtroende. Han börjar lite med en viskning och ökar till samtalston:
– Du vet när det händer. Du känner det i hela kroppen. Det är en märklig känsla av att ingen har tänkt just den tanken förut. Okej … det är väl aldrig hundra procent säkert att den funkar. Men jag känner det, här inne!
ulrik.svedin@ostgotamedia.se