Upp till bevis för Gripen i Finland

Saab är ett av fem företag som slåss om en finsk order på 64 stridsflygplan. Finland inleder nu flygtester med de fem flygplanen. I månadsskiftet januari/februari är det Gripens tur.

Saab hoppas få sälja 64 Gripen-plan till Finland.

Saab hoppas få sälja 64 Gripen-plan till Finland.

Foto: Johnny Gustavsson/ Janerik Henriksson/TT

Linköping2020-01-14 15:05

Finland är i färd med att ersätta flygvapnets F/A-18-plan med ett modernare stridsflygplan. Tre europeiska (Jas 39 Gripen, Eurofighter Typhoon och Rafale) och två amerikanska plan (F-35 och F/A-18) ska nu utvärderas av det finländska försvaret. 

Mellan den 9 januari och den 26 februari kommer de fem flygplanen att genomgå realistiska tester i Finland. Varje plan får sju dagar på sig att visa upp sina förmågor. Mellan den 29 januari och den 6 februari är det Gripens tur. Testerna utgår från flygbasen i Pirkkala. 

I detta skede av utvärderingen vill Finland försäkra sig om att de fem kandidaterna presterar vad tillverkarna har utlovat. 

Enligt Sveriges Radios Eko-redaktion är en finsk order värd motsvarande 110 miljarder kronor. 

I en intervju strax före jul sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att en eventuell affär skulle vara bra för det allt intensivare försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland. 

– Självklart ser vi många operativa fördelar om vi skulle ha samma flygsystem, sade han. 

Även den svenske flygvapenchefen, Carl-Johan Edström, ser fördelar med en eventuell finsk beställning.

– Om de väljer att köpa Gripen E skulle det ge oss unika möjligheter att fördjupa samarbetet inom områden som inte bara berör operativ förmåga, utan även inom utbildning, utveckling och underhåll, sade Edström.  

Den finska regeringen kommer att fatta beslut i flygplansfrågan nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!