Universitetsstudenterna är tillbaka på campus

I samband med att pandemirestriktionerna upphörde den 9 februari meddelade Linköpings universitet att studenter och medarbetare successivt skulle återgå till campus. Från att helt ha haft distansundervisning, till ett hybridläge, var den 28 februari återgången genomförd. Vi har träffat studenter på det relativt nya studenthuset i Valla. Så här kändes det för dem att vara tillbaka på plats.

"Man har saknat den sociala interaktionen. Men det har ändå varit positivt att vara hemma, att man inte missar föreläsningen helt om man är sjuk". Kristina Florén, Anna Wikström och Kasper Johansson, som läser politices kandidat.

"Man har saknat den sociala interaktionen. Men det har ändå varit positivt att vara hemma, att man inte missar föreläsningen helt om man är sjuk". Kristina Florén, Anna Wikström och Kasper Johansson, som läser politices kandidat.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2022-03-14 19:00
undefined
"Det är kul att vara tillbaka. Det var jättetråkigt att ha undervisningen hemifrån. Man lyssnar bättre när man är på plats." Maja Thelaus, Hanna Johansson och Karin Fersgrön
undefined
"Det var dock skönt att kunna åka till hemstaden." Alexandra Paracigos och Olitie Nyreröd.

 

undefined
På bänkerna utanför och innanför byggnaden, på trapporna och runt bibliotekshyllorna var det fullsatt hus av studenter på Campus Valla den 28 februari.
undefined
"Det känns jättebra att få tillbaka campuskänslan." Gustav Sjöstedt och Arvid Normann, går sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.
undefined
"Vi saknade den sociala biten och att man träffar någon som man egentligen inte är kompis med och hälsa på alla utanför ens bekantskap." Gustav Sjöstedt och Arvid Normann, går sitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.
undefined
Återgången innebär bland annat att de stora föreläsningssalarna är bokningsbara och att större evenemang kan genomföras.
undefined
"Det är mycket bättre att vara på campus. Det var tomt ett tag. Ibland hade man bara bokhyllorna som sällskap och det var tråkigt när vi inte hade några sittplatser." Lena Haimi, biblioteksassistent och Lotte Flodin, studentmedhjälpare, läser litteraturvetenskap.
undefined
"Det har varit till och från, men det känns bra att vara tillbaka. Det är kul att se folk och det är lättare att ta åt sig vissa saker och ställa frågor. Vissa saker är svåra att formulera via mejl." Filip Olsson, läser civilingenjörsprogrammet i maskinteknik.
undefined
Flera studenter som läser naturvetenskapliga eller tekniska ämnen menar att det är utmanande att förklara och genomföra vissa laboratoriska och matematiska uppgifter på distans.

 

undefined
"Labb och grupparbete var svårt att genomföra på distans. Det är viktigt att ses för mig som person. Jag har saknat människorna som mest. Det var svårt att plugga hemifrån – det kändes som fängelse hemma." Ali Alkhalaf, läser högskoleingenjör i datorteknik.
undefined
"Det är stor skillnad mellan att ta paus på plats och snacka och sträcka på benen och att ta paus via Zoom. Både studiemotivation och fokus förändras. Distansläge suger." Viktor Danielsson. (På bild: Aksel Riiga, Viktor Danielsson, Miranda Jenssan, Daniel Olssen och Lihvia Söderdahl)
undefined
"Idag är min första dag på plats. Det blir mer fokus och mindre distraktion. Man deltar på ett annat sätt och det känns mer levande" Evilena, läser till ämneslärare i svenska.
undefined
"Man träffar sina kollegor. Det handlar inte bara om utbildningen, utan också om de kulturella aspekterna. Man lär sig mycket mer på plats."S Suleman Khan, PhD-student i cybersäkerhet från Pakistan, har varit i Sverige i två år.
undefined
"Det känns jättebra. Man får mer energi och inspiration. Det finns mer utrymme för de spontana möten och det gör väldigt mycket. Utmaningen under pandimen har varit att ta de spontana korta möten för att stämma av när man har kört fast i någonting." Per-Olof Brehmer, professor och vicerektor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!