Universitetet stoppar program

På fakultetsstyrelsemötet på torsdagen beslutades att stoppa antagningen till turismprogrammet i höst.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-03-12 17:34

Olyckligt! Rimmar illa med länets besöksnäring som växer. Motarbetar Sveriges vision 2020 vars mål är att fördubbla omsättningen inom svensk turism. Det är några reaktioner från besöksnäringen efter att Corren skrev om Filosofiska fakultetens förslag att lägga ner turismprogrammet i Linköping.

– Besöksnäringen växer så det knackar. Sysselsättningen inom branschen har ökat med 32 procent under de senaste åren vilket kan jämföras med ökningen inom andra branscher som var nio procent. Det ställer också krav på att besöksnäringen har tillgång till utbildad arbetskraft, säger Jörgen Nilsson på Visit Linköping.

Han tycker att förslaget rimmade illa med både Östergötlands och hela landets verklighet eftersom besöksnäringen behöver mer folk, inte mindre.

– Det är en framtidsbransch. Om utbildningen har några brister bör dessa åtgärdas. Turismprogrammet bör utvecklas, definitivt inte avvecklas. Det är fel, säger Jörgen Nilsson.

Susanne Fredriksson är Visits chef för besöksnäringen i Östergötland. Hon kallar förslaget djupt olyckligt.

– För ett universitet är det viktigt att ha bredden och att spegla näringslivet i landet. Det behövs en akademisk del inom besöksnäringen på samma sätt som det behövs problemlösare som jobbar praktiskt, säger Susanne Fredriksson.

Fredrik von Hofsten, som driver Stångå Hotell i Linköping tillsammans med sin fru Elisabeth, förstår inte varför "nedläggningsförslaget" inte har vållat en större våg av protester hos fler näringsidkare.

– Svensk turisms Vision 2020 är en överenskommelse inom näringslivet för att arbeta mot målet att fördubbla omsättningen inom turismen. Det ska omsättas 500 miljarder kronor år 2020. Ur det perspektivet kan man tycka att det är idiotiskt att lägga ner turismprogrammet, säger Fredrik von Hofsten.

Han ser det som en stor förlust för hela regionen.

– Det handlar om så mycket mer än turism. Det handlar om ekonomi, hållbarhet, forskning, utveckling. Det handlar också om att locka unga människor hit och erbjuda dem möjlighet att utbilda sig vidare, att göra karriär och att kunna forska vidare för att utveckla branschen, säger Fredrik von Hofsten.

Det slutgiltiga beslutet om vad som kommer att ske med utbildningen ska fattas i april. Varken Bo Hellgren, dekanus eller Helena Klöfver, kanslichef, som sitter i fakultetsstyrelsen, kunde nås för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om