Universitetet leder miljardprojektet

En miljard kronor. Så mycket avsätter nu Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i en bred satsning på artificiell intelligens (AI) inom Wasp-projektet.

LiU-professor. Lars Nielsen, programdirektör för Wallenberg Autonomous systems program, Wasp.

LiU-professor. Lars Nielsen, programdirektör för Wallenberg Autonomous systems program, Wasp.

Foto: Göran Billeson

Linköping2017-11-15 10:07

Projektet Wallenberg autonomous systems and software program (Wasp) initierades för 2015 sedan och är en enorm satsning på bland annat autonomi, robotik samt kommunikation mellan maskiner. Ett konkret exempel är självkörande bilar och arbetsfordon i extrema miljöer. Det är en industriell satsning på forskning med en direkt koppling mellan bland annat Linköpings universitet och flera av landets stora industriföretag. Ett stort antal doktorander har antagits inom ramen för projektet som leds av Linköpings universitet och verkställs på bland annat Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet.

– Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger oss en fantastisk möjlighet att både bedriva grundläggande forskning för dessa nya system och att samtidigt bygga upp forskningsområdet i Sverige, säger Wasp:s programdirektör Lars Nielsen, professor vid Linköpings universitet, värduniversitet för Wasp.

Han tillägger att Linköpings universitet är en central aktör inom AI-forskning, med anor tillbaka till 1970-talet. Den här satsningen kommer först att betyda stora kurspaket inom AI på forskarskolor, men så småningom kanske Sveriges gymnasieelever som ska välja universitet kan renodlade AI-inriktningar i kurskatalogen.

– I första hand är det till för doktorander på universiteten och industridoktorander. Men det kommer att betyda något för grundutbildningarna i framtiden också.

Var du beredd på det här anslaget?

– Jag har jobbat för att det ska bli till, det blev klart efter sommaren. Men Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är inriktad mot forskningsfronten. Det är också en stiftelse som kan fatta snabba beslut, och i det här fallet såg man nyttan med AI-forskning, säger Nielsen.

Artificiell intelligens (AI) spås en stark framtid. Autonoma och självkörande bilar, Google translate och medicinska expertsystem är bara några exempel på genombrott som baseras på artificiell intelligens. Tekniken är inte ny. Det nya är att dagens datorkraft tillsammans med metodutveckling gör applikationer möjliga till en rimlig kostnad. Wasp-satsningen inom artificiell intelligens sker utmed två spår. Den större delen innebär en satsning på maskininlärning, djupinlärning och på nästa generations AI. Det andra spåret handlar om att öka förståelsen för matematiken bakom AI.

– Matematiska beräkningar blir avgörande för att behandla stora mängder data. Google translate är ett verktyg som ser lätt ut på ytan, men det kräver stora beräkningar och algoritmer för att lära upp systemet, säger Lars Nielsen.

Inom projektet finns behov av 14 seniora forskare och 40 doktorander, där doktoranderna ingår i forskarskolor med specialkurser inom sina områden. De två nya forskarskolorna ska även samordnas med den forskarskola som redan pågår inom ramen för Wasp med nuvarande drygt hundra doktorander. Såväl seniora forskare som doktorander kommer att rekryteras till de universitet som ingår i Wasp, i första hand Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet, men satsningen kan även komma att omfatta fler svenska universitet.

Satsningen innehåller även en förstärkning av beräkningsinfrastruktur med 70 miljoner kronor.

– Även i ett internationellt perspektiv är detta en helt unik satsning. Wasp får resurser att skapa den kunskapsplattform som Sverige behöver för att kunna verka i forskningsfronten och fortsätta vara konkurrenskraftigt i framtiden, säger Mille Millnert, tidigare LiU-rektor och styrelseordförande i Wasp.

Wasp

Med utvidgningen kommer Wasp att ha en budget på tre miljarder svenska kronor fram till och med år 2026. Totalt utbildas minst 250 doktorander varav minst 75 industridoktorander, en kraftfull satsning med kopplingar till många olika delar inom artificiell intelligens, mjukvara och autonomi. Totalt innehåller också satsningen rekryteringar av 46 seniora forskare, en uppbyggnad av demonstratorer, arenor där forskning och företag kan mötas i konkreta projekt, en satsning på beräkningsinfrastruktur, gästforskarprogram och internationell samverkan.

Det var 2015 som Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsade 1,8 miljarder kronor på forskningsprogrammet Wasp (Wallenberg Autonomous Systems Program) som nu leds från Linköpings universitet i sam­arbete med Kungliga Tekniska högkolan, Lunds universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Universiteten och näringslivet bidrog med en halv miljard kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!