Universitetet agerar efter attacken mot Ukraina

Linköpings universitet förbereder sig att, vid behov, pausa samtliga sina samarbeten med forskare i Ryssland. "Det kan komma att inträffa", säger rektorn Jan-Ingvar Jönsson.

Jan-Ingvar Jönsson, rektor på Linköpings universitet, fördömde under torsdagen Rysslands invasion av Ukraina tillsammans med sin universitetsledning. "Vi måste värna den akademiska friheten", säger han.

Jan-Ingvar Jönsson, rektor på Linköpings universitet, fördömde under torsdagen Rysslands invasion av Ukraina tillsammans med sin universitetsledning. "Vi måste värna den akademiska friheten", säger han.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-02-24 19:29

Under torsdagseftermiddagen valde universitetsledningen vid Liu att, genom en skrivelse på sin hemsida, fördöma Rysslands invasion av Ukraina – och samtidigt visa solidaritet med det ukrainska folket och landets demokrati.

– I ett demokratiskt samhälle ska vi som universitet värna om både akademisk frihet och yttrandefrihet och därför kände jag mig nödsakad att tillsammans med min universitetsledning visa den här solidariteten, säger Jan-Ingvar Jönsson.

undefined
Linköpings universitet kartlägger nu sina Rysslandskontakter. "Om vi blir uppmanade att pausa våra samarbeten måste vi ha en bra bild av dem", säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Samtidigt meddelar universitetet att en särskild arbetsgrupp har inrättats under dagen, bland annat med syftet att kartlägga lärosätets eventuella kontakter med Ukraina, Ryssland, Belarus och Polen. Rektor Jan-Ingvar Jönsson igen:

– Vi har inga universitetsövergripande samarbeten med varken Ukraina eller Ryssland men vi har naturligtvis forskare som har samarbeten med forskare i de här länderna. Vi vet att det förekommer, men vi har lite dålig koll på det just nu.

– Om vi, av vår uppdragsgivare Utbildningsdepartementet, blir uppmanade att pausa dessa samarbeten för att visa solidaritet med Ukraina är det bra att vi har en klar bild av dem. Det kan komma att inträffa men det beror helt på hur invasionen utvecklar sig, fortsätter Jan-Ingvar Jönsson.

Liu har för närvarande inga studenter på utbyte i Ukraina. På hemmaplan finns det en student som är ukrainsk medborgare.

– Jag har ingen uppfattning om hen är på plats här eller inte, säger rektorn.

Liu:s nya arbetsgrupp ska också bevaka den ökade cyberaktiviteten i världen. 

– Vi känner av den ökade aktiviteten och säkerhetspolisen brukar peka ut att många av cyberattackerna kommer från just Ryssland. Vår it-säkerhetsavdelning har redan börjat jobba med hur vi kan säkerställa att vi inte råkar illa ut.

– Jag är ingen experten men har en it-direktör som har uppdaterat mig. Svenska myndigheter överhuvudtaget, däribland universitet, märker av att det finns en ökad cyberaktivitet och vi måste förbereda oss för eventuella cyberattacker. Vi råkar ständigt ut för dem och det är viktigt att vi förutom våra medarbetare och studenter också skyddar den forskningsdata som finns, fortsätter Liu-rektorn.

Vad tänker du kring det som sker just nu?

– Jag är inte så pass gammal så att jag var med när vi hade ett andra världskrig i Europa men det är hemskt att mänskligheten på något sätt inte lär sig av sin historia.

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!