Universitetet byggs om

Projektering och byggstart beräknas till nästa år med en successiv inflyttning fram till slutet på år 2015.

Foto:

LINKÖPING2012-10-05 06:30

- Ännu är inga beslut fattade och inga konsulttjänster upphandlade, men universitetsstyrelsen är informerad och ledningen har godkänt projektplanen.

Det konstaterar universitetsarkitekt Karolina Ganhammar som är programansvarig och spindeln i nätet för det omfattande projektet som ännu saknar prislapp.

Grundplanen heter "Campus LiU 2015 - bästa miljö för utbildning och arbete". Den innebär en förtätning av universitetsområdet med nya byggnader som statliga fastighetsbolaget Akademiska hus betalar och hyr ut till universitetet.

- Det blir ett tillskott av uppfräschade och moderniserade gamla lokaler samt ett tillskott av nya. Men vi gör oss också av med vissa lokaler, konstaterar Karolina Ganhammar.

Gigantisk rockad

Här planeras en gigantisk rockad med ut- och inflyttningar från gamla till nya lokaler som tillgodoser de anställdas och studenternas krav på en bra arbets- och studiemiljö med anpassning till en undervisning med ny pedagogik.

- Vi talar om den fysiska miljöns betydelse för det som vi kallar för det pedagogiska språnget med bättre läromiljöer, moderna tekniker och ny undervisningspedagogik.

Den nya undervisningsbyggnaden placeras nedanför Kårallen, mellan A- och B-huset, med inflyttning sommaren 2015. Universitetsledningens förvaltningshus byggs på delar av den nuvarande p-platsen mellan E- och D-huset och får upp till 400 arbetsplatser. Syftet är att samla dagens utspridda administration under ett tak med inflyttning hösten 2015.

Personalklubben

Det nya biblioteket får om några år plats i det om- och tillbyggda huset Origo där universitetets ledningsadministration ännu har sina arbetsplatser.

- Hit flyttar biblioteken från tekniska fakulteten i B-huset och biblioteket i D-huset. Vi planerar ett nytt gemensamt och öppet bibliotek, berättar Karolina Ganhammar.

Redan nu pågår en modernisering och uppfräschning av gamla C-huset från tidigt 1970-tal. Längre ner på Corson har nya restaurangen Zodiaken nyligen sålt sin första portion asiatisk mat.

Akademibokhandeln i huset Zenit får nya lokaler och Universitetsklubben, som blir en mötesplats för de anställda, ligger i restaurang Vallfarten med invigning i vinter.

Nya entrén får allé

I planen ingår också förändringar av utemiljön med tre nya torg. Den nytänkta alléprydda västliga entrén in från Universitetsvägen längs Mäster Mattias väg leder till områdets hjärta och Corson.

Sydöst om universitetsområdet kopplas Campusprojektet till kommunens projekt Vallastaden på mark som Akademiska hus har avsatt till stadsdelen.

Vallastaden byggs med 400 bostäder samt kommunal och kommersiell service till bomässan Linköpingsbo 2016. Då är också campusprojektet klart.

Transportleden

Områdets röda transportled är den kilometerlånga Corson, gång- och cykelvägen som med sin nordsydliga sträckning sträcker sig in mot Vallastaden. Stadsdelen är den första etappen i området Västra Valla som stegvis byggs ut de kommande tio åren.

Vad visar planen för kontakter söderut?

- Utbyggnaden av universitetsområdet kommer att främja rörelsen över hela Campus och Corson blir i sin förlängning ett stråk som synkroniseras med och knyter oss samman med Vallastaden, konstaterar Karolina Ganhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om