Nygamla stolpar lyfter Linköpings historiska kvarter

Linköping har fått nya lyktstolpar, efter en förlaga från 1860-talet. Men de bär på ett mysterium... Nu ber stadsantikvarie Alexandru Babos Correns läsare om hjälp.

Alexandru Babos och Elna Hammarström betraktar nöjt en av de nya stolparna.

Alexandru Babos och Elna Hammarström betraktar nöjt en av de nya stolparna.

Foto: Wendela Antepohl

Linköping2021-05-30 12:30

De enkla stolparna med vita ljusklot som tidigare utgjorde belysningen på yttre Borggården och i Borggårdsparken är ett minne blott. Nu står där 16 nya lyktstolpar i viktoriansk stil. Orsaken till att just dessa har valts är att de är av samma modell som de allra första som fanns i Linköping på 1860-talet. Projektet är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Statens fastighetsverk och Svenska kyrkan.

– Det har varit en viktig fråga för oss att stärka den här miljön. Belysningen behövde bytas ut och då såg vi ett tillfälle att även belysa Linköpings historia, säger Alexandru Babos, stadsantikvarie, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Under 1800-talets andra hälft genomgick staden en industriell revolution. Stadsbilden förbättrades, bland annat genom att gasbelysning infördes. Denna period ska de viktorianska stolparna nu representera. Kommunens stadsantikvarier upptäckte dem på en gammal bild i en bok om Linköpings gasverk.

– Vi letade för att se om några av de här stolparna fanns kvar någonstans, men de var helt försvunna, berättar Alexandru Babos. 

undefined
Stora Torget i Linköping på 1800-talet. På bilden syns de ursprungliga lyktstolparna.

Det visade sig så småningom att Ystad kommun hade samma modell av lyktstolpar från 1860-talet. En del hade dock förändrats något för att passa en modern elbelysning.

– Vi var hårda med att våra stolpar skulle vara så identiska de ursprungliga som möjligt, och tittade både på Ystads stolpar och på gamla bilder inför utformningen. Det enda undantaget vi har gjort från originalet är att vi inte har målat dem med linoljefärg, och att de har en modern ljusinstallation istället för gasbelysning. Det är tack vare Tekniska Verkens engagemang som vi kunnat åstadkomma detta, säger Elna Hammarström, projektledare från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Eftersom orginalstolparna är spårlöst försvunna går det inte att spåra deras ursprung. Var de kom ifrån eller vem som har designat dem är helt okänt. Alexandru Babos och Elna Hammarström har därför en stor önskan.

– Vi tror att de kanske kan finnas ett eller några exemplar kvar, utspridda på olika gårdar i Östergötland. Om någon av tidningens läsare har en sådan stolpe skulle det vara fantastiskt om vi fick komma och titta på den, säger Elna Hammarström entusiastiskt.

– Det skulle vara så roligt att få veta vem som skapat den här skönheten, säger Alexandru Babos.

undefined
Alexandru Babos och Elna Hammarström betraktar nöjt en av de nya stolparna.
undefined
Lyktstolparna har gett fasaderna vid Borggården ett lyft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!