På det stilla vattnet i segelbåtshamnen kör ett ovanligt fartyg runt. Den utför uppdraget att ta bort vattenpest på ett betydligt mer effektivt sätt än tidigare. Förra året fick medlemmarna i Linköpings segelsällskap ta till krattor för att få bort den gröna sörjan från hamnen.
– Jag kände att det hade jag inte tid för, säger Lena Tasse som tog initiativet till projektet som fått namnet Blå Roxen.
Det ska sträcka sig över tre år och är möjligt tack vare bidrag från kommunen och länsstyrelsen. Projektet bidrar nämligen till att minska övergödningen. Förhoppningsvis kan metoden bli standardiserad, säger Lena Tasse.
– Det här visar att det här är en möjlig lösning.
Dessutom är förhoppningen att vattenpesten även ska komma till användning.
– Det är en resurs, säger Lena och förklarar att Tekniska verken håller på att ta prover på vattenpesten för att se om det fungerar att producera biogas och biogödsel av den.
Maskinen, en Truxor, är klassisk när det gäller att ta bort vass. Men då klipper man vassen ungefär 60 centimeter djupt, berättar Lena Tasse. För vass räcker det för att den ska försvinna, men den invasiva vattenpesten växer snabbt. Därför har maskinen utrustats på så sätt att den klipper på 220 centimeters djup.
– Det blir intressant att se effekten på lång sikt, om vi kommer märka att det växer mindre. Det här är ingen slutgiltig lösning, den kommer växa tillbaka, men frågan är hur mycket och hur snabbt.
Men sedan skörden började för några dagar sedan har det redan märkts stor skillnad, tycker Lena Tasse och Maria Broberg, som också är med i segelsällskapet. Man kan se förändringen i hamnen, men man kan också känna det i båten, säger Maria.
– Det är en annan känsla. Man känner när det är vattenpest, det är inte naturligt. Man blir fånge i hamnen, vissa båtar kommer inte ut.
Därför är projektet viktigt för klubben. Men det är inte bara seglarna som gynnas av en blå hamn.
– Kommunen vill satsa, det här kan bli ett friluftsområde. Göta kanal och Kinda kanal är också intresserade av projektet för sina kunder.
Man räknar med att samla ihop upp emot 40 ton vattenpest under veckan. Den skickas sedan till förbränning för att den inte ska kunna sprida sig.