Vid återvinningscentralen i Malmslätt har kommunen röjt bort all sly och grävt upp rötterna för att blotta den magra sandjorden som finns därunder. Förhoppningen är att viktiga arter som exempelvis stortapetserarbiet ska bygga bo och hitta mat på samma plats.
– En mager sandmiljö har specialiserade växter och en unik fauna. Dessa miljöer blir mer och mer sällsynta eftersom de växer igen när betesdjur inte håller dom öppna i samma utsträckning längre. I Malmslätt hoppas vi att bin och andra insekter både kan bygga bo och födosöka, säger Johan Molin.
Just runt Malmslätt finns ett stråk med flera värdefulla sandmarker och vid återvinningscentralen finns det enligt Johan Molin ett bra bestånd av de hotade bastardsvärmarna. 2013 gjordes en insats i området för att förbättra livskvalitén för en rad insekter – nu har kommunen alltså på nytt röjt sly och blottat sanden.
– Det är en unik miljö i Linköping som är värd att skydda.
Han har själv sett hur en karaktärsart som stortapetserarbiet hittat tillbaka till ett restaurerat område längs Glyttingevägen.
– Förhoppningen är att vi kan skapa ännu fler möjligheter för de arter som är beroende av blottad sand. Det är en viktig åtgärd, säger Johan Molin.
Även vid Smedstadsdammarna längs med Haningeleden i Linköping finns numera en stor sandbank gjord för bin och insekter, den har kommunen själv skapat genom att köra dit sanden.