Linköpingsföretaget köper bunker – 25 meter under jord

Nu skyddar IT-företaget UCS IT solutions sina servrar mot det värsta tänkbara. Genom ett uppköp har de förvärvat ett kärnvapensäkrat bergrum långt under jord.

Det Linköpingsbaserade företaget UCS IT solutions har förvärvat IT-bolaget Valvea i Västervik. Med på köpet kommer ett bergrum som kan användas som serverhall.

Det Linköpingsbaserade företaget UCS IT solutions har förvärvat IT-bolaget Valvea i Västervik. Med på köpet kommer ett bergrum som kan användas som serverhall.

Foto: Jan Novotny/Privat

Linköping2024-06-19 05:00

Under kalla kriget fanns de lite överallt längs med kusten, militärens bergrum.

Nedgrävda tiotals meter under jorden skulle de fungera som skydd vid ett anfall. Men så kollapsade Sovjetunionen, och behovet av de atombombssäkra bunkrarna minskade.

– De flesta är ju plomberade, där har man fyllt med vatten och gjutit igen öppningen på dem, säger Andreas Ahlstedt.

Han är vice vd på Linköpingsbaserade IT-företaget UCS IT solutions, som har kontor i Mjärdevi. Tillsammans med vd Alberto Necovski och resten av ledningen har de nyligen rott i hamn ett betydande förvärv – IT-bolaget Valvea i Västervik. Med på köpet kommer ett av de numera sällsynta bergrummen, beläget 25 meter under jord i Västervik.

undefined
"Nu ser vi att osäkerheten ökar mer och mer, och vi har länge varit ute efter att hitta den här pusselbiten", säger Alberto Necovski, vd på UCS IT solutions, om förvärvet av det gamla militära bergrummet i Västervik.

– Det byggdes av militären på 50-talet för att kunna stå emot kärnvapen, förklarar vd Alberto Necovski. 

– På 80-talet gick det över till civilförsvaret, och då gjorde man en totalrenovering av det för 10 miljoner, så det är ju superfräscht. Sen, år 2009, köpte Valvea det här.

På markytan ser betongklumpen kanske inte mycket ut för världen. Men när man kliver in sträcker en lång, nedåtsluttande korridor ut sig. I änden finns en tjock dörr, och på andra sidan dörren ligger bergrummet.

– När man öppnar den sista dörren är det ett avstånd från berget till fastigheten – den är liksom utsprängd i berget i två våningar. Den vilar på gummikuddar, så att ifall det blir en direktträff av en atombomb så skakar det till lite, för att gummikuddarna dämpar, säger Necovski.

undefined
Det krävs mycket specialkompetens för att kunna förvalta ett bergrum. Som tur är har UCS IT solutions kunnat ta hjälp av en person som tidigare arbetat på anläggningen när den var i kommunal regi.

UCS IT solutions omsätter årligen drygt 61 miljoner kronor, och verkar inom tre områden: konsulttjänster, försäljning av diverse digital utrustning, och IT-drift. IT-drift innebär att företaget hyr ut servrar till företag och myndigheter för dem att förvara sin data på. I nuläget finns de flesta av de här servrarna i Linköping, där företaget i dagsläget hyr in sig i utrymmen med hög säkerhet. Men tack vare det nyköpta bergrummet kan servrarna nu flytta.

– Här får vi ny chansen att äga och ha fullständig kontroll över de här utrymmena, säger vice vd Andreas Ahlstedt.

Necovski tillägger:

– Och det är ju superintressant för andra aktörer – större bolag och koncerner som sköter sin IT-drift, offentliga verksamheter – de vill förlägga sin data och driftsmijö där i bergrummet.

undefined
"Stora kunder har krav att det ska vara den här nivån av säkerhet, och i och med att vi inte haft det förut så öppnar sig en ny marknad", säger Andreas Ahlestedt om förvärvet av bergrummet.

Totalt har det en yta på 400 kvadratmeter, fördelad på två våningar. I byggnaden finns också ett rum inkapslat i bly för att skydda mot elektromagnetiska tryckvågor som kan slå ut elektronik. Där ska backuper förvaras. 

Fastigheten är också självförsörjande på vatten, och har reservkraftverk drivna på diesel som kan gå i uppemot två år. Dessutom medför själva lokaliseringen en tydlig fördel.

– När man driver en servercentral normalt sett är det ett stort problem att man behöver tillföra mycket kyla, vilket kostar mycket i energi. Så det här blir även ur hållbarhetsperspektiv en stor fördel för att man bara leder in kylan från berget, säger Andreas Ahlstedt.

undefined
Om det blir ett längre strömavbrott så går det här dieselaggregatet igång för förse anläggningen med ström.

Som en följd av köpet expanderar nu UCS IT solutions till ett ytterligare affärsområde och blir internetleverantör, en verksamhet som sedan tidigare bedrivs av Valvea. För det har företaget anställt nya personer, och öppnar ett kontor i Stockholm. Förhoppningen är att det ska kunna få dem att växa ordentligt framöver.

– Det som är det fina är att även om man är en frisörsalong och inte behöver servrar, så behöver man internet. Så då blir det en väldigt stor marknad, säger Ahlstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!