Kommunens projektchef Christian Dahlén är entusiastisk när han visar oss runt i den blivande simhallen.
– Det blir en fantastisk anläggning, ett jättelyft för Linköpingsborna. Det blir något att känna stolthet över, säger han.
Vi börjar med en titt på exteriören, som inte fått alla Linköpingsbors gillande. "Grå fasad i tråkigt material och oskön form som skulle platsa som nybygge i DDR på 1970-talet", skrev till exempel en insändarskribent.
– Jag kan förstå att man tycker att simhallen ser grå ut en mulen dag. Men fasaden varierar med årstiderna och vädret. Kom förbi och titta när solen skiner – då skimrar hela simhallen som champagne, säger Christian.
Utanpå simhallen snirklar sig nu två nästan färdigmonterade vattenrutschbanor – en grövre för åkringar och en smalare.
– Den smala kommer att vara riktigt, riktigt snabb. Sedan blir det en tredje, lugnare rutschbana inomhus också, berättar Christian.
Runtom simhallen pågår också aktivitet. P-huset Neptunus, som även ska innehålla en livsmedelsaffär, byggs på tomten intill. Flera lokalgator är nästan klara och Tekniska verken har grävt ner ledningar.
Vi går in i värmen – simhallsbygget är sedan några månader tätt och uppvärmt. Det första som slår en är storleken. Den gamla simhallen ser fjuttig ut sedd genom panoramafönstren i den nya, dubbelt så stora simhallen.
Vi passerar bassäng efter bassäng. Här finns 50-metersbassäng, 25-meters, hoppbassäng, familjebad med vågbassäng, barnbassäng, undervisningsbassäng och rehabbassäng. 50-metersbassängen är faktiskt fylld med vatten – 3,5 miljoner liter – men det är ännu inte läge att ta ett dopp.
– Bassängerna provtrycks nu, en efter en, för att se att de är helt täta innan de kaklas, förklarar Christian.
Mycket arbete läggs ner för att få en behaglig ljudmiljö. Det sätts upp träpaneler och akustikplattor, flera väggar blir växtbeklädda och mellan bassängerna byggs vågtandade glasväggar. Slutet på de stora rutschbanorna, där det kan bli mycket tjo och tjim, har förlagts till källaren.
Längst upp i simhallen byggs en relaxavdelning och här väntar rundturens allra största aha-upplevelse. Genom fönstren, och framför allt från trädäcket utomhus, bjuds en fantastisk utsikt över staden. Här ska besökarna kunna ligga i en solsäng och njuta.
Utanför trädäcket täcks det 7 600 kvadratmeter stora taket av sedumväxter som ska blomma för fullt i vår, till glädje för bin och andra pollinerande insekter. Ett mindre tak på 1 300 kvadratmeter, ovanpå relaxavdelningen, ska fyllas med solceller.
Det är mycket som imponerar i Linköpings blivande simhall. Men det är också väldigt mycket som återstår att göra. Enligt kontraktet som kommunen har med entreprenören Serneke ska slutbesiktningen ske 30 juni nästa år. Simhallen ska sedan lämnas över till kommunen i augusti för att efter lite småfix kunna öppnas under hösten 2022.
Är det verkligen möjligt att allt blir klart i tid?
– Ja, det är den tidsplan vi arbetar efter. Man ska ha respekt för att det här är ett väldigt stort projekt; en simhall är bland det mest komplexa man kan bygga. Men min erfarenhet är att det brukar bli som en myrstack mot slutet och att det händer mycket på kort tid, säger Christian Dahlén.
För ett år sedan skrev vi att det gnisslade i samarbetet mellan kommunen och Serneke. Hur ser det ut nu?
– Vi har ett samarbete, annars skulle det inte gå framåt.