Unik padelbana i Linköpings "nya" park: "Blir ett test"

Under våren och sommaren har en ny lek- och aktivitetspark växt fram i Magistratshagen. Här har det även byggts en padelbana – där vem som helst får spela när som helst.

Den nya padelbanan och linbanan uppifrån.

Den nya padelbanan och linbanan uppifrån.

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-08-24 06:00

– Det är en av de fina sakerna med allmän plats-mark, säger Åsa Karlsson, projektledare på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Banan är unik på så sätt att det är den första i trakten som är kommunalt finansierad. Alla övriga banor har byggts av privata entreprenörer, som tar upp till 440 kronor för en timmes spel (på kvällar och helger).

På den nya banan i Magistratshagen mellan US-området och bostadskvarteret Stolplyckan kostar det ingenting.

– Banan ligger på allmän plats-mark så vi kan varken ha ett bokningssystem eller stänga den. Och det är ju en av de fina sakerna med allmän plats-mark, att den ska vara tillgänglig för alla alltid. Så det är helt enkelt först till kvarn som gäller. Det finns risk att man får vänta, men det positiva är att den är gratis så det finns en chans för alla att få spela, säger Åsa Karlsson.

undefined
Linköpings senaste padelbana ligger precis intill US-området. Banan är unik på så sätt att det är den första i trakten som är kommunalt finansierad. Vem som helst får spela när som helst.

– Eftersom vi ser att intresset för padel är så himla stort vill vi möta upp det på vårt sätt, för de som kanske inte har möjlighet att spela på de andra banorna så ofta så som de skulle vilja. Men även för de som jobbar i närheten och kanske vill spela på lunchen, om det är ledigt.

Åsa Karlsson beskriver hur det på många platser runt om i kommunen finns ytor där man kan utöva en rad andra idrotter. Nu vill man se vilket intresse som finns för en padelbana.

– Vi har ju massor av ytor där man kan hålla på med till exempel fotboll, tennis och volleyboll, utan att boka. Men just nu är ju padel väldigt hett.

Kan det bli aktuellt med liknande padelsatsningar på andra platser i kommunen?

– Vi behöver först prova och utvärdera hur det fungerar, om allmänheten tycker att det är bra eller om man hellre vill boka sin tid. Så det här blir som test.

undefined
Linköpings senaste padelbana ligger i Magistratshagen, precis intill US-området.

Utöver padelbanan har Magistratshagen fått en ny aktivitetsyta med utegym, linbana och en toppmodern, experimentell lekpark. Tack vare ett forskningsprojekt har man här skapat en digitalt förstärkt lekmiljö. Flera av lekredskapen har förstärkts med det så kallade "internet of things" (sakernas internet) och är påverkbara och föränderliga för de som leker i dem.

– Den gamla lekparken var i dåligt skick och det var dags att renovera, förklarar Åsa Karlsson och fortsätter:

– Dessutom har entréerna förstärkts, för att visa in medborgarna i parken. Magistratshagen som park har varit ganska undanskymd för Linköpingsborna och därför vill man satsa på den och göra den tydligare.

undefined
Magistratshagen har också fått en ny, toppmodern lekplats. Flera av lekredskapen har förstärkts med det så kallade internet of things och är påverkbara och föränderliga för dem som leker i dem.

Arbetet i Magistratshagen har dock dragit ut på tiden på grund av det fynd som gjordes när grävarbetet i parken inleddes. Först upptäcktes en stor asfalterad yta. På den en basketplan. Och under den en oval plaskdamm, som ska ha anlagts 1958. Stadsantikvarie Alexandru Babos har dock tidigare uppgivit att det fanns en damm vid platsen redan på 1930-talet.

Planen har varit, och är fortfarande, att "nya" Magistratshagen ska öppna för allmänheten under september. Men innan ett exakt invigningsdatum planeras ska man säkerställa att plaskdammen restaureras på bästa möjliga sätt.

– Vi håller på just nu med undersökningar för att se hur vi kan lösa lagningen av plaskdammen, så vi hinner fixa det innan det är dags för öppnandet. Ytans kalkstensplattor är lite skadade så vi behöver hitta någon som är duktig på den här typen av ytor. Men i övrigt är det bara lite småfix kvar här och var, berättar säger Åsa Karlsson.

undefined
Innan "nya" Magistratshagen kan invigas ska den gamla plaskdammen från 1950-talet göras i ordning. "Det är lite special som ska till för att fixa den", berättar Åsa Karlsson.
Så kom padelsporten till

Något padelliknande ska ha utövats på brittiska kryssningsfartyg på 1920-talet men mexikanen Enrique Corcuera anses vara sportens urfader.

Corcuera hade en underdimensionerad tennisbana med väggar på sin tomt. 1974 fick han besök av sin vän Alfonso de Hohenlohe, en spansk prins i Acapulco. 

Efter diverse förändringar av regler och spelplan blev prinsen så biten att han lät bygga de två första banorna på sin privata klubb i Marbella där sporten snabbt blev innesporten på orten.

Källa: padeltotal.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!