Unik knyppelsamling på slottsmuséet

Spetsprydda föremål som används i livets alla skeden. I går invigdes en ny utställning om knyppling på Linköpings slotts- och domkyrkomuseum.

Historia. Knyppling är starkt förknippat med Östergötland, särskilt Vadstena som utformat en världsunik knypplingsteknik.

Historia. Knyppling är starkt förknippat med Östergötland, särskilt Vadstena som utformat en världsunik knypplingsteknik.

Foto: Annica Hesser

LINKÖPING2018-02-27 14:54

Det är en imponerande samling av kyrkliga textilier och sakrala spetsar som ryms i de nyputsade montrarna. Föremålen är ett axplock ur samarbeten mellan konstnärer som Greta Sjunnesson-Sandberg, Märta Afzelius, Sten Kauppi, Inger Broström och Föreningen Svenska spetsar.

– Det är ovärderliga föremål som finns samlade här, säger Lena Hovmark, ordförande i Föreningen Svenska Spetsar.

De unika föremålen ligger i vanliga fall inlåsta i syrafritt silkespapper i ett kassavalv i Vadstena. Och utställningen hade inte blivit av om det inte vore för en av föreningens engagerade medlemmar.

– Allt började med att Gunilla Eklund hörde av sig och frågade om vi inte var intresserade av att ställa ut deras biskopskåpor och brudkronor. När vi fick se samlingen trodde vi knappt att det var sant, säger Christel Storm, chef för Linköpings slotts- och domkyrkomuseum.

Till dyrgriparna hör bland annat en brudkrona knypplad i guldtråd som är en rekonstruktion av Gustav II Adolfs egen spets och ett bönekors – Te Deum – formgiven av Sten Kauppi.

Lena Hovmark märker att intresset för knyppling har ökat. Bland annat bedriver föreningen barnverksamhet i Vadstena.

– Vi får höra av lärarna att barnen har svårt att sitta stilla. Men när vi sätter dem framför en knyppeldyna blir de som trollbundna, säger hon och fortsätter:

– När man knypplar släpper man allt annat. Det är egentligen inte spetsen i sig som är viktig, utan vägen dit.

Utställningen pågår mellan 28 februari till 20 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!