– Det var mer eller mindre en slump. Jag var ute i ett annat syfte och tänkte att jag skulle gå förbi den här platsen där jag visste om att de funnits tidigare. Jag förväntade mig såklart inte att hitta något, säger Thomas Weissenberg.
Linköping har tidigare varit en mycket viktig plats för den hotade bombmurklan och kommunen har utsett den till en av tolv så kallade ansvarsarter med ett särskilt åtgärdsprogram.
– Vi har ett speciellt ansvar och vi har tagit på oss det, säger Thomas Weissenberg.
Svampen har sin globala huvudutbredning i Sverige och framför allt kring Mälardalen.
– Östergötland ligger i den södra delen av utbredningsområdet.
När Thomas Weissenberg hittade bombmurklorna i april ifjol var det första fyndet på fem år i kommunen. Många trodde att arten var borta för alltid från Linköping.
– Det ser mörkt ut. Många av platserna där den tidigare har funnits är helt förstörda, sa kommunekologen Johan Molin till Corren i oktober 2023.
Nu är bombmurklan alltså återfunnen – och ännu roligare blev det för bara någon månad sedan när två av kommunens tillsyningsmän hittade ytterligare några exemplar på samma plats i Ullaberg i södra Linköping.
– Dom är svåra att se nu när det inte är någon snö. Jag både tror och hoppas att de är förbisedda och att de finns på fler platser, säger Thomas Weissenberg.
Bombmurklorna behöver äldre, friska granar för att växa. Svamparna kring Linköping försvann i rask takt i samband med granbarkborrens angrepp för några år sedan. I Linghemsskogen fanns exempelvis ett 20-tal bombmurklor som sågs regelbundet, men efter granbarkborrens härjningar är de helt försvunna därifrån.
Bara 20-30 meter från platsen i Ullaberg där bombmurklorna växer har kommunen tvingats fälla flera döda granar.
Vad gör ni för att skydda de bombmurklor ni hittat här?
– Vi kommer inte genomföra några konventionella skogsåtgärder och vi kommer att ha extra bra koll på den här platsen under granbarkborrens svärmning i sommar för att försöka förhindra spridning till andra träd.
Bombmurklan står uppsatt som sårbar på den svenska rödlistan och är en av fem fridlysta svampar i Sverige, vilket innebär att den inte får plockas.
Linköpings kommun har beställt en inventering av kända platser och en utredning med förslag på ställen som skulle vara lämpliga växtplatser i kommunen.
– Hittas det nya platser måste vi hålla extra koll på dom, säger Thomas Weissenberg.