Onsdagen den 7 oktober blev två pojkar var för sig utsatta för rån i anslutning till Ekholmen. Pojkarna ska med våld och under hot ha blivit avtvingade pengar respektive mobiltelefon av en grupp ungdomar. Samma kväll hämtades sju personer i åldrarna 14-20 år till förhör misstänkta för inblandning. Snart släpptes två av dem medan fem anhölls.
I ett mejl till vårdnadshavare har Ekholmsskolans rektor, Magnus Thor, meddelat att en av dem som rånades är elev på skolan. "Situationen som har uppstått i samband med rånet har försatt skolan i en svår situation", skriver han. I mejlet berättar han att han har tagit hjälp av skolområdeschefen för att kunna fatta nödvändiga beslut och upprätthålla en säker skolgång för elever och personal.
I samband med rånet började det spridas rykten i sociala medier kring att det skulle finnas elever på Ekholmsskolan som var inblandade i rånen. Enligt vårdnadshavare som vi har varit i kontakt med spreds uppgifterna snabbt till både barn och föräldrar, vilket hos vissa skapade en oro. Hos några elever förstärktes den oron när det blev känt att den drabbade pojken efter rånet bytt skola.
– Mina barn är väldigt beklämda över situationen för den utsatta pojkens skull. De är inte rädda för att själva bli utsatta på något sätt, men berättar hur de tar omvägar för att inte komma nära vissa elever. Barn ska inte behöva gå och vara rädda.
Ekholmsskolans rektor, Magnus Thor, bekräftar att den rånade pojken har bytt skola, men säger att han inte kan kommentera vad som har legat till grund för bytet.
– Nej, de diskussionerna kan jag inte gå in på. Men jag har inte fattat några beslut om att flytta på någon elev, poängterar han.
En debatt om fall där unga brottsoffer byter skola för att komma bort från en gärningsperson eller en mobbare har den senaste tiden aktualiserats genom ett uppmärksammat ärende på Berzeliusskolan i Linköping. I det fallet delade parterna matsal och eleven, som knivhöggs i samband med ett bråk utanför skolan för två år sen, såg ingen annat val än att lämna Berzeliusskolan för att få känna sig trygg.
När det kommer till Ekholmsskolan beskriver rektorn tiden efter rånet som turbulent och att ryktesspridning gjort det svårare för dem att hantera situationen.
Vi erfar att elever på skolan har förhörts misstänkt för inblandning i rånen, vad säger du om det?
– Jag kan som rektor inte veta vilka de sju personerna som greps för rånen är. Men utifrån den information vi har idag så finns det ingen elev som för närvarande går på skolan som är föremål för förundersökning. I det här fallet så har det figurerat rykten, men det som har stått i sociala medier stämmer inte. Det vi har att förhålla oss till är att polisen har påbörjat en utredning och då kan inte vi som skola gå in och agera. Så länge det inte händer något så är mitt uppdrag att ta ansvar för alla elevers rätt till skolgång.
Efter rånet mot Ekholmsskolans elev har skolledningen förstärkt med ytterligare skolpersonal på lektioner och raster Som en trygghetsskapande åtgärd. Extrainsatserna kommer att fortgå terminen ut.
– Även om vi inte vet precis vad som har hänt så kan det bli lite oroligt. I dagsläget finns dock inget behov av att omplacera någon elev, men behöver vi flytta på någon för upprätthålla trygghet på skolan så kommer vi att göra det.