Engagemanget för de politiska ungdomsförbunden i Sverige har tydligt minskat bland unga. Sedan mitten av 2010-talet har man sett en stadig nedgång i samtliga föreningar, både på nationell och lokal nivå. Men några som trotsat trenden och istället vuxit till den största lokala ungdomsföreningen inom partiet är Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Linköping med närmare 450 medlemmar. Detta medan andra ungdomsförbund helt saknar lokal förankring i Linköping.
Elliot Edman är ordförande för Linköpingsfalangen av Moderata Ungdomsförbundet.
Vad krävs för att bli ett stort ungdomsförbund?
– Vi har återkommande evenemang, vi ses varje onsdag i vår lokal och fikar och snackar politik. Att ha evenemang ofta gör att man kommer in i politiken. Vi har också sittningar och större utbildningar. Det är kul för medlemmarna när de märker att man får ut något av medlemskapet, säger Elliot Edman.
Han berättar att MUF Linköping har en stark värvningskultur. Bland annat har de interna värvningstävlingar och erbjuder ibland energidryck till skolungdomar om de blir medlemmar. En MUF-medlem vi har pratat med berättar att man i interna värvningstävlingar kunnat vinna priser som ett par AirPods eller ett Nintendo Switch, beroende på hur många man lyckats värva.
– Värvningskulturen är inget vi hymlar med. Att värva tycker vi är det främsta sättet att nå förändring. Om jag och några kompisar säger något till riksdagen eller partiet så är det ganska få som lyssnar men om vi har flera tusen ungdomar bakom oss så är det en annan sak. Vi vet att med folk så kan vi driva på beslut, säger Elliot Edman.
Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) är Linköpings näst största förening. Ordförande Nor Ackelman Elonius vittnar om ett annat synsätt på värvningar.
– Vi försöker undvika att ha med godis och liknande. Vi har pins och klistermärken, vi vill undvika oetisk värvning. Inte för att andra sätt nödvändigtvis är oetiska men vi försöker hålla på att budskapet ska spela mer roll än det man har med sig.
Vad tycker du om MUF:s värvningskultur?
– Jag skulle inte säga att det gynnar en. Det är klart att man blir fler men samtidigt vet man inte om medlemmarna håller med om åsikterna. Många förstår inte ens att de gick med, säger Nor Ackelman Elonius.