Ungdomsbråk i Ekholmen spårade ur – invånarna fick nog

Barn som rånade barn, hotade med kniv, och misshandlade grovt. Den här våren spårade ungdomsbråken ur i Ekholmen. Tills invånarna fick nog. I samverkan med polis och socialtjänst fick de stopp på brotten.

Efter den 21 april har inte ett enda personrån i södra stan anmälts. I Ekholmen har det blivit mycket lugnare.

Efter den 21 april har inte ett enda personrån i södra stan anmälts. I Ekholmen har det blivit mycket lugnare.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-06-07 08:00

– Man kan inte sitta bakom sin gardin och klaga, då blir det ingen förändring. Man måste ge sig ut och visa att vi är vuxna, säger Susanne Hanning Svensson, som bor intill Ekholmens centrum.

Det är en av de sista kvällarna i maj när vi träffar Susanne och ett tiotal andra nattvandrare vid Ekholmens centrum. Sommarvärme från dagen dröjer sig kvar. Nattvandrarna lägger upp kvällens strategi. Maria Karlsson fördelar gruppen. Läget i Ekholmen känns lugnt; en förändring mot för två månader sedan.

undefined
På gång i Ekholmen. Nattvandrarna har rört sig i området på fredags- och lördagskvällar sedan påskhelgen.

Det är strax före påskhelgen som Susanne Hanning Svensson börjar känna sig irriterad. Allt fler ungdomar har börjat hänga kring centrum. Att ungdomar umgås och låter har hon inget emot; sånt hör tonåren till, menar hon. Men ungdomarnas beteende har ändrats. De eldar i papperskorgar. Skräpar ner. Kastar bangers (grövre smällare). Muckar med förbipasserande. Klungorna blir allt större. En dag blir Susanne vittne till hur tre tonåringar misshandlar en fjärde, vid bankomaten inne i gallerian.

Susanne blir upprörd och går fram och frågar vad ungdomarna sysslar med. Svär- och könsord haglar mot henne som svar.

I Facebook-gruppen ”Vi som bor i Ekholmen” är många invånare kring påsktiden också irriterade och arga över ungdomsstöket och brottsligheten som plötsligt ökat i området. Susanne tänker att det är dags att agera.

– Jag skrev i gruppen att vi vuxna får gå ut och visa oss, att vi som vill förändra skulle samlas utanför pizzerian samma kväll, berättar hon.

Förutom Susanne kommer tre personer. En av dem är Maria Karlsson. Efter att hon, vid ett besök på pizzerian i centrum, fått en banger kastad framför sig känner hon att det är nog.

undefined
Fler vandrande personer behövs i området, understryker Susanne Hanning Svensson och Maria Karlsson. Ingen orkar vandra varje helgkväll för andras skull.

Även polisen börjar röra sig allt mer frekvent i Ekholmen och de södra delarna av stan. Den 3 april har den första polisanmälan om personrån kommit in. Under 18 dagar, fram till den 21 april, ska polisen få in totalt tio anmälda personrån varav sju sker i södra stadsdelarna. Fem rån i Ekholmen, ett i Johannelund och ett i Hjulsbro.

– Det blev mer och mer grova brott. Misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak. Och personrån, säger Andreas Winslow vid områdespolisen.

Han och kollegan Jessica Ljung har ansvar för södra Linköping. De lägger i slutet av mars om det långsiktigt brottsförebyggande arbetet till mer operativa insatser och tar hjälp av kollegor. Socialtjänsten kopplas in.

Kvällen efter Susannes upprop blir nattvandrarna sex personer. Nästa kväll några fler. Det verkar vara en slump att ungdomar samlas just i Ekholmen. Vissa eftermiddagar och kvällar hänger 70-80 ungdomar där. Ryktet går på sociala medier att ”nåt ska hända” i Ekholmen. Tonåringar från Ryd, Lambohov, Skäggetorp, Johannelund, Berga sätter sig på bussen och drar dit.

När tonåringarna samlas kring centrum uppstår friktioner. Det finns tobak och droger. En del försöker skapa spänning genom att trigga polisen och springa ifrån poliser när de vill ställa frågor. Bland invånarna i Ekholmen kokar det.

– Det fanns många frågor till oss. Folk kände sig otrygga, de ifrågasatte vad polisen egentligen gjorde när vi ”bara stod där” i centrum. Men det pågick polisiärt arbete utan att det kanske syntes, säger Andreas Winslow nu efteråt.

Polisen och nattvandrarna har möten för att diskutera läget och vad ”vanligt folk” kan bidra med, för att ta tillvara engagemang men motverka risken för medborgargarde. Nattvandrarna blir fler, ett 60-tal personer ansluter till gruppen som vill motverka social oro.

undefined
Skogen mellan centrum och skolan blev plats för en grov misshandel i mitten av april. En större grupp ungdomar slog en pojke till marken och sparkade på honom.

Läget förvärras dock. Flera tonåringar utsätts för rån, vissa under knivhot, och rånas på mobiler och dyra märkeskläder. På kvällen den 18 april spårar det ur. Vid lekplatsen mellan centrum och skolan hänger ett 20-tal ungdomar och flera av dem angriper en 14-årig pojke, slår honom och sparkar på honom när han ligger på marken. Pojken måste föras till sjukhus. Samtidigt som den grova misshandeln pågår rånas en annan tonårspojke på sin jacka strax intill.

Före och efter den kvällen vittnar flera ungdomar för polisen om vad de utsatts för eller sett. Några vill inte berätta, de är rädda. Områdespoliser och ungdomsutredare arbetar intensivt med Ekholmen-händelserna och utredningsbefäl Martin Hedberg beskriver idag att utredningsläget är relativt gott.

– Vi hoppas att flera av de här ärendena ska hamna i tingsrätten före sommaren, säger han.

Efter den 21 april har inte ett enda personrån i södra stan anmälts. Ekholmen har blivit mycket lugnare, säger områdespoliser och Susanne och de andra nattvandrarna. Efter den grova misshandeln och rånet vid lekplatsen har socialtjänsten omhändertagit flera tonåringar enligt Lagen om vård av unga (LVU). En 16-åring satt en tid anhållen som misstänkt för grov misshandel. Flera tonåringar har av polisen delgivits misstanke om brott. Några av brotten kommer aldrig att bli tingsrättsärenden – de inblandade är för unga.

– Vi har inblandade ner till tretton års ålder. Det här är ju grova brott. Det är skrämmande att inblandade är så unga, säger utredningsbefäl Martin Hedberg.

Områdespoliserna Andreas Winslow och Jesscia Ljung säger att polis, socialtjänst, skola och fritidsgård har samverkat väl för att få bukt med ungdomsbrotten – men allmänheten i Ekholmen har också gjort en stor insats.

undefined
Jessica Ljung och Andreas Winslow känner många av ungdomarna i området vid namn. Deras närvaro är vanlig i Ekholmens centrum.

– Folk i området har inte accepterat det här beteendet från ungdomarna. Det är förankrat hos många här att man ska höra av sig till polisen. Samhället har tagit ansvar, säger Jessica Ljung.

Susanne Hanning Svensson har pratat med många av ungdomarna. Hon säger att hon mött kontaktsökande, vilsna tonåringar från familjer där föräldraskapet inte fungerar bra. Några har frågat om hon vill bli deras reservmorsa.

Flera nattvandrare vi talar med vittnar om fint bemötande från ungdomarna, och om tack, stöttning och lovord från boende i Ekholmen.

undefined
Susanne Hanning Svensson under en vandringspaus utanför Ekholmsskolan. När skolan är stängd för sommaren, säger Susanne – vad händer för ungdomarna då?

Men bekymren är inte över. De i nattvandrargruppen som verkligen sluter upp på fredags- och lördagskvällar är inte många. De som vandrar ofta säger att de vill, men inte kommer att orka. Och Susanne Hanning Svensson framhåller att det fortfarande pågår brottslighet. En del av ungdomarna håller på med droger. Nu undrar hon: Vilket ansvar ska det offentliga ta under denna speciella sommar?

– I år lär fler stanna hemma under sommaren på grund av coronan. Vad ska ungarna göra? 

Fler områden vill vandra

Vårens sociala oro i Ekholmen har även spridits till bland annat Johannelund och Hjulsbro. I Hjulsbro och Sturefors finns nu funderingar på att starta nattvandringsgrupper. När vädret blir varmare och skolorna stänger väntas många ungdomar vilja samlas vid badet vid slussarna i Hjulsbro. Under våren har flest brott relaterade till ungdomsgrupperna skett i Ekholmen men även i Hjulsbro och Johannelund har ungdomar rånats på värdesaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!