Vi träffar henne på Lambohovs fritidsgård en fredagskväll. Där finns också fältarna Albert Monshizadeh och Lovisa Johansson, tillsammans med "polarna" Mohamed Hashi och William Youssef. Och så kommunalrådet Daniel Andersson (L), som är med på ett studiebesök.
– För några år sedan kände vi att den verksamhet vi hade inte riktigt fungerade. Nu gör vi om och tillför något helt nytt. Vi tror att det kommer att bli en skillnad i kontakten med ungdomarna, säger Daniel Andersson (L).
Polare-projektet sträcker sig över fyra år och är en del av ett nytt arbetssätt för fältsekreterarna i Linköping. Det riktar sig mot ungdomar i 13–16-årsåldern. Arbetssättet är utvecklat i Värmdö och Nacka kommuner. I Linköping är planen att söka upp ett tjugotal nyckelpersoner med stort kontaktnät och som också är goda förebilder. Genom att ta hjälp av både skolpersonal och föreningslivet hoppas man på att kunna hitta rätt personer, utbilda dem och att de sedan ska nattvandra på helgerna tillsammans med de ordinarie fältarna. Uppdraget som polare har de sedan under en begränsad tid. De får också ett symboliskt arvode.
– Men meningen är att deras eget engagemang ska ligga bakom. Satsningen ska rymmas helt inom ordinarie budget för fältsekreterarna, säger Andersson.
När vi följer med gruppen under två besök på Lambohovs och Ryds fritidsgårdar så är det ganska tydligt att hela gruppen snabbt får kontakt med de unga. Fältsekreterarna behöver inte söka upp någon, de är igenkända, uppskattade och blir själva uppsökta. Mohamed Hashi och William Youssef tar snabbt kontakt och sätter sig med ett gäng killar. Några känner de sedan tidigare, andra inte alls.
– Det är bra med någon som är som Mohamed Hashi. Jag går inte så ofta hit men det här är en bra idé, med någon som är stabil och kan prata med de som är yngre, säger Adde Abdullahi som kommit till Ryds fritidsgård den här kvällen.
Fältsekreteraren Lovisa Johansson berättar att de bara efter några helger har haft stor hjälp av "polarna".
– Det märks på hur de rör sig. De är väldigt aktiva och de blir en länk mellan oss och ungdomarna. Visst har vi god kännedom om många ungdomar. Men "polarna" är ett steg närmare och känner många personligen. Men det har ju bara börjat ännu. Vi hoppas att vi får med unga "polare" från varje större stadsdel eftersom lokalkännedom är väldigt viktigt, säger hon.
De unga "polarna" får skriva på ett avtal om tystnadsplikt. De får också utbildning i hur arbetet för en fältsekreterare går till, och vad de behöver tänka på där ute.
– Det ska vara okej att höra av sig till oss om man tycker att en fest hemma håller på att gå fel. Eller något annat, säger Mohamed Hashi.
De säger att de ska kunna avstyra eller lugna ner stämningen om det blir bråk, men deras närvaro bygger inte på just sådana situationer.
– Nej, mest handlar det nog om att vi är lite yngre. Vi vet hur unga tänker och vi är också själva väldigt aktiva på sociala medier som Snapchat, säger William Youssef.
När vi kommer till Lambohovs fritidsgård är det samma sak. Alla i gruppen gör sitt jobb. Småpratar med de ungdomar som vill det, kollar läget med de vuxna och diskuterar stort och smått med alla de träffar. Fritidsgårdsledaren FahimaBargabriel tycker att det är en bra idé med "polare" som kommer på besök.
– De behövs verkligen. Det är jättebra att de kommer hit, men det är också viktigt med kontinuitet så att det inte kommer nya personer varje gång. Jag hoppas också att de kan vara en del ute i området, utanför fritidsgården, säger FahimaBargabriel.
Carolin Daoud sitter och pratar med Mohamed Hashi och Daniel Andersson.
– Roligt med nya människor. Jag skulle nog också vilja bli "polare", säger hon.