På lördagen samlades politiker och ungdomar i Röda Korsets lokaler i Skäggetorp för att diskutera ungdomars liv i Linköpings utsatta områden. Representanter för ungdomarna var Sara Salam, Alamin Al-Behadili, Joël De Waal och Nour Isaac. Alla fyra har någon gång bott i Skäggetorp.
Annika Krutzén (M), Muharrem Demirok (C) och Elias Aguirre (S) fick ta ställning till den höga arbetslösheten som finns bland ungdomar i Skäggetorp. Ungdomspanelen är enig om att det är svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, då man ofta inte har de kontakter eller den kunskap som behövs.
– Man får inga jobb om man inte känner någon, säger Sara Salam.
– Många får aldrig lära sig hur man gör för att söka jobb, fortsätter Alamin Al-Behadili.
Ett förslag som diskuteras är huruvida kommunen skulle kunna ställa krav på att fler jobbmöjligheter flyttas ut till bostadsområdena.
– Det kommer göras jätteinvesteringar i Skäggetorp framöver. Då skulle kommunen kunna ställa krav på att arbetskraften anställs lokalt, säger Muharrem Demirok (C).
En annan fråga är den om fritidsaktiviteter. För många ungdomar finns inte ekonomin till att idrotta, och för andra gör bristen på resurser i föreningarna att de inte motiveras att fortsätta, menar ungdomarna. Detta är något som Elias Aguirre tar med sig från debatten.
– Det är väldigt dyrt med fritidsaktiviteter. Vi behöver ta till alla krafter för att sänka den tröskeln, säger han.
Något som har påverkat många ungdomar i Skäggetorp är nedstängningen av Skäggetorpsskolan. Ungdomspanelen är kritiska mot beslutet, och menar att eleverna tvingades in i skolor som inte ville ha dem. Denise Cassel (KD), Åsa Wennergren (L) och Mari Hultgren (S), som alla är lärare i grunden, är eniga om att det var rätt beslut att stänga skolan med tanke på den låga andel elever som gick ut med gymnasiekompetens, men ser även problemet när eleverna bemöts negativt i de nya skolorna.
– Som lärare har man ett stort ansvar för mottagandet. Det räcker inte med integrering utan det krävs inkludering också, säger Åsa Wennergren (L).
Selma Bagambe, ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund, är glad över att politikerna ville delta i debatten, och hoppas kunna göra det till ett återkommande fenomen.
– Vårt uppdrag är att unga ska få höja sina röster och känna sig delaktiga och sedda. Ett sätt att göra det är påverkansarbete som det här, säger hon.