Ungas statusjakt kan leda till stölder

Stölder av märkeskläder är ett vanligt fenomen. Samtidigt är vissa varumärken en viktig statusmarkör bland unga.

Jakten på status gör att unga stjäl eller köper stulna märkeskläder menar Ayda Kaozikarian, Khaled Ali, Nado Salad, Hanna Warsame Awale och Abdinasir Yusuf från Skäggetorpsskolan.

Jakten på status gör att unga stjäl eller köper stulna märkeskläder menar Ayda Kaozikarian, Khaled Ali, Nado Salad, Hanna Warsame Awale och Abdinasir Yusuf från Skäggetorpsskolan.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2019-05-31 16:00

Att bära en jacka från Parajumpers, ha en väska från Louis Vuitton, en tröja från Hugo Boss eller att klä sig som kändisar som tv-profilen Bianca Ingrosso eller hiphopartisten Einar ger hög status, enligt skolelever från Linköping.

Samtidigt ser de att stölder av dessa eftertraktade produkter är vanligt förekommande; kläder, jackor, skor, väskor och accessoarer stjäls från skolor, badhus, idrottshallar och butiker.

– Stölder sker mest när man är i stan på en konsert eller något, eller att man blir stoppad av några människor som under hot tar ens grejer. Inte lika mycket i skolan där man känner varandra, säger Nado Salad som går i åttan på Skäggetorpsskolan.

Under de senaste åren har polisen i Stockholmsområdet sett en ökning av stölder av märkeskläder från såväl allmänna platser som butiker, men någon sammanställning i siffror om antalet klädstölder i Linköping finns inte i dagsläget.

Men polisen känner väl till att klädstölderna sker.

– Sådana anmälningar har jag sett. De typerna av brott förekommer men om det har ökat från tidigare år kan jag inte säga, säger Per Vadeby, brottsamordnare för polisområdet Östergötland.

En typ av brott som är nytt i Linköping är att dyra märkesjackor stjäls från garderober på större privata fester.

– Det händer att tio personer blivit av med sina dyra märkesjackor från samma fest och den typen av stöld känner man inte riktigt igen om man tittar några år tillbaka, säger Per Vadeby.

Enligt en studie av Marcus Gianneschi, universitetslektor vid högskolan i Borås, är märkesplagg ett bevis på grupptillhörighet bland ungdomar.

– Har du ett visst märke på dig så kan man ofta se vem du är och vilken personlighet du har, säger Erik Zogratidis från Anders Ljungstedts gymnasium.

– Man är någon om man har märkeskläder, menar Ayda Kaozikarian från Skäggetorpsskolan.

Enligt henne, Khaled Ali, Nado Salad och Hanna Warsame Awale är det vanligare att killar hamnar utanför kompisgänget om de inte har de rätta kläderna. Tjejer kommer undan med ett billigt plagg så länge det är snyggt.

– Därför är det flest killar som går och baxar, säger Khaled Ali.

Något som kan leda till mobbing för både killar och tjejer är att bära billiga kopior av märkeskläder och låtsas att de är äkta, menar de.

Men det är inte samma märkeskläder som är populära överallt. Elever från Skäggetorpsskolan och Anders Ljungstedts gymnasiet beskriver två utmärkande klädstilar: "Orten-stilen" och "den snobbiga stilen".

– Mitt i stan är det mer fina kläder och i förorterna är det mer mjukiskläder, säger Lucas Sjöqvist från Anders Ljungstedts.

Den första stilen är mer uppklädd med plagg från märken som Morris och Ralph Lauren. I "Orten"-stilen däremot ingår mjukiskläder, halskedjor och plagg från märken som Kenzo och Hugo Boss.

– Artisterna flashar sina klockor, kläder, pengar och tjejer i musikvideos och då påverkas unga killar och vill ha det också, säger Nado Salad.

Enligt en studie av universitetslektorn Gianneschi, där han intervjuat och följt ett 40-tal ungdomar i Göteborg under ett par år, kom han fram till följande: i mycket välbärgade områden och i socialt utsatta områden vill ungdomar att märkeskläderna ska synas, men bland unga i övre medelklassen är märkeskläder inte lika viktigt.

De elever från Skäggetorpsskolan som vi talat med känner igen sig i den här bilden.

– Här är det pälsen man bryr sig om. Det ska inte vara fusk, säger Nado Salad om Skäggetorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!