Unga samlas under stort läger i Linköping

För åttonde året i rad arrangeras Code Summer Camp, ett programmeringsläger för barn och unga, under tre veckor i Linköping.

Riyana Hussein, Jonna Castell och Anna Broeders från Skill och Linköpings Science Park arrangerar programmeringslägret Code Summer Camp tillsammans.

Riyana Hussein, Jonna Castell och Anna Broeders från Skill och Linköpings Science Park arrangerar programmeringslägret Code Summer Camp tillsammans.

Foto: Edith Frankova

Linköping2022-06-18 17:00

Den 13 juni drog Code Summer Camp igång för åttonde gången. Det är ett av Sveriges största programmeringsläger, där barn och unga i åldrarna 7–17 får testa på att programmera. Detta sker under tre veckor på Linköpings universitet. 

Under pandemin var hela lägret på distans, men nu får deltagarna alltså samlas fysiskt igen. Däremot kommer den andra veckan att vara digital och på distans så att barn och unga i hela landet kan vara med.

Det är kompetensföretaget Skill och Linköpings Science park som genomför eventet. De har även rekryterat 10 studenter från Linköpings universitet som ska coacha och inspirera deltagarna.

– Vi erbjuder totalt 300 platser som vi lottar ut till de ansökande. Hälften av platserna går till tjejer och hälften till killar, säger Jonna Castell, projektledare från Skill.

Jonna Castell beskriver lägren som en insats för långsiktig kompetensförsörjning och menar på att programmering är en efterfrågad kompetens i vårt samhälle.

undefined
Riyana Hussein, Jonna Castell och Anna Broeders från Skill och Linköpings Science Park arrangerar programmeringslägret Code Summer Camp tillsammans.

Inom programmering finns det något som kallas för språk.

– Man kan koda i olika språk och språken är bra på olika saker. Här får barnen och ungdomarna lära sig vilket språk de föredrar, berättar Felicia Posluk, 26, som är en av de coacher som rekryterats från Linköpings Universitet. Hon läser till civilingenjör med inriktning datateknik.

undefined
Imagy Charm heter den lilla manicken, i vilken man kan få en visuell version av sin programmeringskod.

 Maja Löndahl, 15, har deltagit i lägret sedan 2017 och tycker att det är kul att vara där.

– Det är en vänlig atmosfär. Jag lär mig saker samtidigt som det är kul. Man lär känna folk, säger Maja Löndahl.

Under torsdagen sysslade deltagarna med webbprogrammering, vilket innebär att de har skapat hemsidor med olika syften och stilar. Maja Löndahl har skapat en hemsida som handlar om ett spel hon gillar. Det hon gillar med spelet är bland annat den lugna färgpaletten, som hon tycker är lagom stark och väldigt fin.

– Ritstilen, eller art stylen, är också otroligt fin.

undefined
Maja Löndahl har återkommit till Code Summer Camp sedan 2017.

En annan som deltog i lägret under torsdagen är Anton Pillay, 15. Han tycker att CSS (cascading style sheet) och HTML (hyper text mark-up language) är bäst när man skapar hemsidor.

– Det roligaste med programmering är att det är någonting man kan skapa helt själv. Det är personligt, säger Anton Pillay.

Anton Pillay tycker att det finns för- och nackdelar med att ha lägren på distans.

– Det är tråkigt att inte träffas fysiskt, men på distans får man lite mer sovmorgon.

undefined
Anton Pillay gillar att skapa själv. På programmeringslägret Code Summer Camp får han göra det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!