Unga som mår dåligt löper högre risk än andra att hamna i ofrivilliga sexuella kontakter på nätet. Ofta kan det börja på sajter som inte har med sex att göra, som Bilddagboken, Kik, Facebook eller via onlinespel.
Linda Jonsson, socionom och doktorand vid Linköpings universitet, har intervjuat 15 unga kvinnor som på det här sättet hamnat i relationer där de sålt sex i utbyte mot pengar, droger, kläder eller tekniska prylar.
– Men primärt har det varken handlat om att de varit ute efter att sälja sex eller haft de materiella behoven av ersättningen, säger Linda Jonsson.
Bekräftelsebehovet, att bli sedd, har oftare varit grundorsaken till att flickorna inlett samtal med okända vuxna, som längre fram visat sig vara ute efter sex. I många fall har flickorna varit utsatta för övergrepp och andra svåra händelser, men har ofta mötts med misstro när de sökt hjälp. Alla hade haft kontakter med socialtjänsten eller barnpsykiatrin och beskrev hur de känt sig överkörda och missuppfattade.
– De har blivit kontaktade av vuxna som gett dem komplimanger, ett slags transportsträcka för att introducera sex för dem. Det kan liknas vid en groomingprocess, säger hon.
Ofta vet ingen i barnets närhet om att det blivit uppsökt eller sålt sex.
– De här flickorna är ofta väldigt ensamma.
Ju mer involverade de unga blir i den sexuella relationen, desto svårare har de haft att ta sig ur den.
Kan det finnas ett underliggande självskadebeteende som gör att de fortsätter?
– Det är det vi tittar på nu. Använder de sina kroppar när de mår dåligt och för att dämpa ångest? I höst ska vi presentera siffror om hur vanligt detta är. Genom att lära oss mer om den här utsatta gruppen kan vi bli bättre på att uppmärksamma och stötta dem bättre.
Studien ingår i rapporten "Prostitution i Sverige" som är beställd av regeringen via Socialstyrelsen.
carina.glenning@corren.se