Efter morden: Unga män gömmer sig för att slippa dö

Efter morden i Linköping det senaste året är rädslan i gängmiljön nu spridd. Vem står näst på tur? Några har gömt sig utomlands då de fruktar för sina liv. Andra har bytt stad. De beväpnar sig. Många är osäkra och stressade. Vem ska leda nu, när andra har mördats? Och vem kan man lita på?

Vid mordförsöket i Ryd i september överlevde offret mirakulöst. Vittnesmål och intervjuer efter brottet ger en bild av förgreningar mellan mord och skjutningar som binder samman personer och händelser i Linköping till en väv av konflikter. Denna bild är ett kollage.

Vid mordförsöket i Ryd i september överlevde offret mirakulöst. Vittnesmål och intervjuer efter brottet ger en bild av förgreningar mellan mord och skjutningar som binder samman personer och händelser i Linköping till en väv av konflikter. Denna bild är ett kollage.

Foto: Max Wahlund, Victor Bomgren, Albin Wiman

Linköping2022-06-27 05:00

En iskall januarimorgon, en parkering i stadsdelen Ekholmen. En man ligger död på marken, ihjälskjuten mellan bilarna. Han blev 35 år. Det var det sjätte mordet på tio månader i Linköping.

Sedan dess har det gått ett halvår utan skottlossningar, utan skjutningar, utan mord. Men i andra delar av landet skjuts unga män ihjäl varje vecka och andra unga män – i vissa fall tonåringar – misstänks för brotten. Och ingen som vi talar med tror att skjutningarna i Linköping är över.

Därför är många rädda.

undefined
Skjutningarna som skett i olika stadsdelar i Linköping hade kunnat leda till fler mord. Det säger en erfaren utredare inom polisen. Gängkriminella personer är upptagna av sina konflikter och tycks likgiltiga inför om andra skadas.
undefined
Den 29 december sköts en 31-årig man bakifrån när han gick mellan lägenhetshus i Skäggetorp. En yngre man som rör sig i gängmiljön anhölls misstänkt för mordet men släpptes sedan, och mordet är ännu ouppklarat.

Corren har tagit del av en stor mängd dokument och pratat med aktivt kriminella personer, poliser, och andra som på olika sätt rör sig i eller har god insyn i den gängkriminella miljön i Linköping. Den är en väv, ett pussel av personer och händelser som kopplas ihop med varandra genom lojaliteter och osämjor. Bedrägerier, skulder, knarkhandel, jakt på pengar, status och ”respekt” driver konflikter.

Ett tiotal killar och unga män framträder som involverade i flera av händelserna det gångna året och längre tillbaka, på olika sätt och av olika skäl. Det gör dem till möjliga måltavlor i konflikter som fortsätter pyra.

– Man kan inte lita på någon. Alla säljer alla. En lojalitet kan försvinna hur lätt som helst, säger en person.

”Lojalitet” är ett ord som flera intervjupersoner använder. Ett annat är ”likgiltighet”. De som har sin tillvaro i den gängkriminella miljön är upptagna av egna rädslor och konflikter och bryr sig inte om ifall andra som står utanför drabbas – eller dör.

– Det har varit stor risk vid de här skjutningarna att vanliga människor ska bli skadade. Det skjuts med halvautomatiska vapen inne i Linköpings centrum och bostadsområden. Det är bara en slump, skulle jag säga, att fler inte skadats, säger John Skoog, utredare vid polisens avdelning för grova brott i Linköping.

Flera personer som flytt utomlands är internationellt efterlysta, däribland en 34-årig man med anknytning till Linköping, bosatt i Stockholm, involverad i ett kriminellt nätverk där och med bekräftad koppling till den kriminella organisationen Bandidos och supportergruppen X-Team. Trots att han befinner sig utomlands har han inflytande över vad som sker i Linköping och Sverige, beskriver flera. Han misstänks inte för inblandning i morden i Linköping, men för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Mordet i maj 2021, då en 20-åring sköts ihjäl på en gångbana i stadsdelen Berga, skrämde många. Detta vittnade en 19-årig man om när han förhördes av polis efter att hans vän, en 20-åring, skjutits i ansiktet i stadsdelen Ryd i september:

– Ingen har känt sig säker efter maj, när det första mordet var. Man vet aldrig, vad är planerat, vad är inte planerat, sa han.

Flera intervjupersoner menar att de första morden, på 20-åringen i maj och på en 16-åring i Berga centrum 5 augusti, kan ha sin bakgrund i konflikter mellan nätverk eller kompisgäng eller enskilda personer i olika stadsdelar. Det tredje mordet, anser flera vi talar med, handlar om något annat.

undefined
Efter mordet i Berga centrum, då en 16-årig pojke sköts ihjäl och hans vän skadades av andra kulor, samlade polisen teknisk bevisning. Mordet är hittills ouppklarat.

Den 25 augusti 2021 satt en 31-årig man och åt på en restaurang i Skäggetorps centrum då någon gick in i lokalen, sköt ihjäl 31-åringen med skott i huvudet och lyckades försvinna från platsen. Den mördade mannen, en Linköpingsbo, hade varit ledare för X-Team i Linköping och var fullvärdig medlem i Bandidos Stockholm.

Mordet har sin bakgrund i interna motsättningar mellan 31-åringen och personer som ansåg att han styrde och ställde och personer som velat lämna X-Team men nekats, hävdar flera personer.

– Många tyckte att de blev överkörda av honom, säger en person som sett 31-åringen bli en ledargestalt.

undefined
När bilden togs, en vecka efter mordet inne på restaurangen i Skäggetorps centrum, hölls restaurangen stängd. Utanför den hade människor lämnat ljus och blommor.

Vem mördade 31-åringen? Mordet är ouppklarat. Några dagar efter hölls en minnesstund med ett hundratal besökare, många tillresta Bandidos-anknutna men också Linköpingsbor. Och någonting tycks ha hänt efter minnesstunden. Flera Corren talar med hävdar att Bandidos uppfattade att mordet kunde vara en intern gärning och började gå på jakt efter personer som kunde vara inblandade.

Poliser och andra säger att hot riktas både mot avhoppare och deras vänner och anhöriga. Enligt uppgifter till Corren har flera unga män valt att lämna Sverige av rädsla för sina liv.

– Han sa att han inte kunde stanna här. Han var rädd och åkte till släkt i hemlandet, säger en person som känner en av männen som flytt.

Andra har bytt stad. Och några sitter idag i fängelse eller sitter häktade, själva misstänkta för brott – och kan andas ut för stunden.

– Han sa att häktningen räddade hans liv tillfälligt, säger en person som känner en av männen som ser en klar hotbild riktad mot sig.

Minnesstunden, augusti 2021: En sparsamt möblerad samlingslokal, långa vita gardiner för höga fönster, en gigantisk upplyst kristallkrona i taket. På ett bord under kristallkronan står ett stort foto av den mördade 31-årige Bandidosmedlemmen, på golvet rikliga blomsterkransar i färgerna gult och rött. Runt minnesbordet står 31-åringens vänner och Bandidos-kollegor uppställda.

Fotot från minnesstunden är en av flera bilder som polisen har tillgång till. Andra bilder visar att fem unga män från Skäggetorp och Ryd, alla mellan 19 och 25 år, finns bland besökarna. De är där som vänner, men några veckor senare, kvällen den 15 september, är lojaliteten förbytt.

De fem har stämt träff och befinner sig mellan studenthusen vid Alsätersgatan i Ryd när ett skott avlossas och 20-åringen träffas i ansiktet. Mirakulöst nog blir skottet inte dödande. Hans 19-årige vän fruktar att han också ska bli skjuten och de springer i panik från platsen. Åt andra hållet springer övriga tre: Den andre 19-årige mannen som idag har dömts för försök till mord, och de två andra.

undefined
På kvällen 15 september 2021 kom unga män springande till Ryds centrum och skrek till poliser där att en av dem var skottskadad. En intensiv polisinsats startade och ett namn på den möjlige skytten kom snart till polisens kännedom.

Den 20-årige skjutne mannen väljer att vittna i tingsrätten och då pekar han ut skytten. Han säger att han hamnade i en gillrad fälla, att skytten plötsligt satte pistolen mot hans ansikte och tryckte av. När han lämnar sitt vittnesmål är salens åhörarplatser till stor del fyllda av personer som enligt polisen har anknytning till Bandidos, som följer rättegången. När 20-åringen får frågan av målsägarbiträdet vad han tänker om situationen, dröjer han några sekunder och säger sedan:

– Vi är ju kompisar. Vi träffades den dagen och pratade som om allt var bra. Det är tragiskt. Jag blir ledsen. När man tror att det är ens vänner.

Var 20-åringen den verkliga måltavlan som skulle mördas i Ryd? De som vet svaret har ännu inte velat samarbeta med polis.

Både 20-åringen och hans 19-årige vän har under några år, enligt polisen, haft kopplingar till X-Team. Polisen har tidigare uttryckt oro för 19-åringens liv.

De tre fullbordade mord som sedan följde under hösten och vintern – i Lambohov, Skäggetorp och Ekholmen – drabbade män i den något äldre generationen, de var alla över 30 år. De hade sedan tonåren rört sig i kriminella grupperingar i Linköping, de kände varandra och de kände den mördade 31-årige Bandidosledaren. Minst två av dem, 31-åringen som sköts till döds utanför ett lägenhetshus i Skäggetorp och 35-åringen som sköts ihjäl på parkeringsplatsen i Ekholmen, hade tidigare kopplingar till X-Team. Den 35-årige mannen var ledare för grupperingen under en tid. Olika källor uppger till redaktionen att båda velat lämna grupperingen vilket inte uppskattades.

De fem yngre männen som var involverade i mordförsöket i Ryd tillhör nästa generation som umgås och har kontakt med äldre och yngre, och har ärvt konflikter i gängmiljön eller bidragit till nya.

undefined
Efter skottlossningen i Skäggetorp 19 januari var området tomt på folk. Polisen började knacka dörr för att försöka få uppgifter om vad som hänt. Den 24-årige mannen som skottskadades uppgav att han skjutit sig själv.
undefined
Ett halvår har gått sedan det senaste mordet, då en 35-årig man sköts ihjäl på en parkering mitt i stadsdelen Ekholmen. En person satt häktad misstänkt för mordet men släpptes i juni.

Händelserapporten över polisens akuta åtgärder minuterna efter mordförsöket i Ryd ger en bild av kopplingarna. Polisen kontrollerade snabbt kända personer för att se vad de höll på med. I kontrollen ingick bland andra den 34-åring som senare, i oktober, sköts ihjäl på en parkering i Lambohov, och 31-åringen som i december mördades i Skäggetorp.

Polisens kartläggning av telefontrafik före och direkt efter mordförsöket visar att det ringdes och chattades mellan personer som varit inblandade i tidigare våldsbrott och konflikter, eller som senare blivit det.

”Älskar dig min bror. Dör och dödar för dig” är ett av meddelandena som kommer till den skjutne 20-åringen när han ligger på sjukhuset. Den som skriver är en 22-årig man, som några månader tidigare satt anhållen misstänkt för mordet i Berga i maj. Han släpptes men är idag fortsatt misstänkt.

Den skjutne 20-åringen chattar samma dag med en 17-årig kille som två månader senare, 3 november 2021, själv ska komma att bli livshotande skadad. I ett hotellrum vid Linköpings arena avlossas ett skott som träffar 17-åringen i huvudet, men även han överlever med osannolik tur. Redan 2020 larmade polisen till socialtjänsten om att 17-åringen ”befinner sig mitt i en gängkonflikt” och löper risk att skadas eller dö på grund av sitt umgänge.

Timmar efter mordförsöket i Ryd i september har 19-åringen som undkom att bli träffad, kontakt på sociala medier med 31-åringen som i december mördas i Skäggetorp.

Under flera veckor före mordförsöket, och på natten innan, ringer och skriver en 23-årig man från Linköping i täta kontakter med alla de tre unga män som senare grips och åtalas för mordförsöket i Ryd. Vad handlade deras konversationer om? Polisen får syn på 23-åringen i Ryds centrum direkt efter skjutningen och tvingar in honom i en polisbil för ett första förhör. När han släppts går han under jorden. Mannen är känd av polisen, bland annat dömd för rån i Göteborg tillsammans med andra Linköpingsbor. Idag är han efterlyst.

undefined
I utredningen om mordförsöket i Ryd ville det ena brottsoffret inte medverka och berätta vem som skjutit. Den utpekade mannen uppgav att han inte ens varit på platsen. Film från mobiler och övervakningskameror blev centrala i utredningen. Rättegången hårdbevakades av polis.

En gruppkonversation på snapchat under kvällen efter mordförsöket i Ryd visar en upprördhet i vänkretsen kring den skjutne 20-åringen. ”Alla va försiktiga i orten” skriver en person. ”Ingen går ut imorgon, alla stannar inomhus” skriver en annan. En tredje användare tar kommando: ”Inget snack bröder, allt som jag säger ska ni göra. Vi ses imorgon”. Enligt polisen är skribenten en 22-årig Linköpingsman. Polisen betraktar honom som aktiv i den gängkriminella miljön, visar dokument från frivården. Två månader senare, den 3 november när skottet avlossas i hotellrummet vid Arenan, är det 22-åringen som skjuter 17-åringen i huvudet, enligt polisens misstankar. Han sitter just nu häktad i väntan på åtal.

Sex mord. Som inte har lett till någon större maktförskjutning egentligen, enligt flera erfarna poliser. Detsamma säger en person som länge följt den gängkriminella utvecklingen i Linköping. Det enda som morden lett till, menar han, är att fler skjutningar är att vänta.

– Just nu ser det lugnt ut, ja. Men det är stor risk att något händer framåt hösten. Jag ser att nya yngre rekryteras, säger han.

En annan person som själv har ett visst kriminellt förflutet för fram samma tankar:

– Det är en ond cirkel, något sker, man tappar ansiktet om man inte hämnas. Hämnden måste fortsätta, beskriver han.

undefined
Morden lämnar anhöriga i förtvivlan. På brottsplatsen i Lambohov, där en man sköts till döds på en parkering nära sin bostad i oktober, samlades människor kring ljus och meddelanden.

Den kriminella organisationen Bandidos är fortsatt intresserad av att ha verksamhet i Linköping, menar flera källor som Corren talar med. Deras bild är att Bandidos för tillfället hanterar konflikter i Stockholm, men behöver en lokal ledare i Linköping att efterträda den mördade. Några nämner en man i 40-årsåldern, bosatt i Stockholm med band till Linköping, med företagsamhet och konkurser bakom sig och dagsböter för mindre brottslighet. ”Han är ett stort namn” beskriver en person. Medan en annan säger att han ”inte varit i stan på länge”.

Mannen är en av besökarna som polisen identifierat från Bandidos minnesstund. På en gruppbild till står han intill en 35-årig man som enligt polisen har titeln president för Bandidos Stockholm.

Vad ska hända i Linköping nu?

Grova brott-utredarna John Skoog och Mats Allard, som arbetat med flera av morden, säger att polisen har en viss bild av vad som pågår och varför – samtidigt som dagens gängkriminella miljöer är svårbegripliga. Även för de kriminella själva, hävdar utredarna.

Stress och rädsla över att tilldelas ett uppdrag man inte vill utföra, eller att själv bli skjuten eller dödad, skapar en spänd atmosfär.

– Vi ser att det sker förändringar i de här strukturerna hela tiden. I den här miljön har de stenkoll från dag till dag på var de olika lojaliteterna ligger någonstans, vem man ska vara rädd för. Det kan förändras imorgon, säger John Skoog.

– Vem kan de lita på? Inte ens sin bästa vän. Och det är ett jobbigt liv att leva. Det förstår de, men för sent, säger Mats Allard.

Sex hittills olösta mord

Ingen har hittills dömts för något av de sex mord som drabbat Linköping under det gångna året. I ett av fallen, mordet i Ekholmen 29 januari, satt en 25-årig man häktad en tid men släpptes under senare delen av juni.

Efter en skottlossning i Lambohov den 5 augusti greps och dömdes en nu 19-årig man. Han sköt mot sju personer, som polisen identifierade, men ingen av dem ville medverka som brottsoffer i utredningen. En person sitter häktad misstänkt för skjutningen i hotellrummet vid Arenan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!