– Vi kämpar mycket mer än svenska ungdomar för att uppnå samma mål, men det pratas bara om gängkriminella. Nu vill vi möta Linköpings politiker och få dem att lyssna på oss vanliga ungdomar från Skäggetorp, säger Laila Ali, 21 år.
Hon är en av flera unga personer från Världens ungdomar som vi möter i deras lokaler i Skäggetorps köpcentrum. Ungdomarna har bjudit in lokalpolitiker och beslutsfattare till Skäggetorpsforum nästa vecka – för att diskutera vad de tillsammans kan göra för att stoppa rekryteringen till gängkriminalitet.
– Fler politiker har svarat att de kommer och det är vi glada för. Men vi önskar att alla partier är intresserade. Vi vill att politiker lyssnar på oss eftersom de styr kommunen och de bestämmer om saker som gäller våra liv. Politiker pratar om att ungdomarna från utsatta områden måste engagerar sig i samhället. Då bör de vilja träffa oss, inte bara komma när något hemskt händer, säger Nayf Aeob, 21.
Vad är det viktigaste att göra för att stoppa rekryteringen?
– Att förstärka skolan. Det som mina svenska klasskompisar behövde läsa en timme för att få godkänt i, behövde jag läsa fyra, fem timmar. Trots att jag pluggade regelbundet. Det är svårt att klara sig om man inte får stöd i svenskan. Vill man rädda ungdomar från kriminaliteten måste man hjälpa dem i skolan. Många föräldrar kan inte svenska så bra och de kan inte hjälpa sina barn, säger Laila Ali.
Kommunens revisorers granskade 2022 barn- och ungdomsnämnden och om Linköpings skolor erbjuder likvärdig utbildning. Deras granskningen visade följande brister:
- att andelen legitimerad och behörig lärarpersonal varierar mellan skolorna
- att studiehandledning på modersmål erbjuds i varierande grad mellan språkgrupper och skolor
- att svenska som andraspråk inte bedrivs likvärdigt vid kommunens skolor
- att alla elever i behov av särskilt stöd inte får det
Laila Ali och de samlade Skäggetorpsungdomarna: Evan Gebreselasi, Mozan Ahmed, Ruweyda Hassan, Mostafa Ahmed, Ahmed Sabut och Nayf Aeob är alla runt 20 år. Och de alla har blivit på något sätt drabbade av de brister i skolan som revisorerna lyft fram. De här ungdomarna har trots det kämpat och inte blivit kriminella. Men de har sett hur ett barns misslyckande i skolan drabbar hela familjer i området och de har också sina egna upplevelser av gängkriminaliteten.
– Unga som inte klarar av skolan och som inte tror att detta är möjligt hamnar ofta i fel händer. Det är ingen hemlighet, säger Nayf Aeob.
Han och de övriga ungdomarna har klart för sig vad de själva inom föreningen Världens ungdomar vill göra åt saken.
– Vi ska jobba för att få ungdomar att komma hit och visa dem vad vi gör; att vi ordnar roliga aktiviteter, föreläsningar och utflykter; att de kan komma hit och umgås; att man kan gå på olika utbildningar. Vi vill att ungdomarna kommer till oss och ser att man kan kämpa för ett vanligt bra liv i stället för att välja fel väg, säger Nayf Aeob.
Världens ungdomar önskar få chansen att kunna möta fler människor i Linköping – utanför sin stadsdel.
– Svenskar är rädda för oss. Men vi ungdomar i utsatta områden är inte alla kriminella. Vi vill också stoppa gängkriminalitet, det är vi som drabbas mest av det. Vi vill också studera, jobba och leva ett vanligt liv. Vi önskar att få möjlighet att berätta om våra tankar, möjlighet att bygga relationer med svenskar och med det svenska samhället, säger Evan Gebreselasi.