Det blev en liten uppståndelse när klass 9 A på Ånestadskolan fick besök av räddningstjänsten som skulle dela ut diplom till två elever. Hjältar, som Ulf Jonsson, stationschef på räddningstjänsten, kallar dem är eleverna Ahmed Abdulahi Mire och Jan Jamil Aziz. De två släckte en brand på en av skolans toaletter i april.
– När jag såg elden och röken stängde jag dörren och sprang för att hämta brandsläckaren. Den fanns ganska nära. Men jag var så stressad att jag inte kunde dra ringen ur brandsläckaren för att kunna använda den. Jan hjälpte mig och gjorde det. Han var lugn hela tiden, berättar Ahmed.
Och efter att Jan Jamil Aziz osäkrade brandsläckaren tömde Ahmed den på elden i papperskorgen på toaletten.
– Det var väldigt mycket rök som vi fick i lungorna. Men vi har nästan glömt den insatsen. Det här besöket är en jätterolig överraskning för oss, säger Jan.
Hela klassen fick fika och hjältarna firades även med ett litet tacktal och presenter. För de två eleverna är deras insats en självklarhet och de förstår inte riktigt hur någon eller några kan sätta sina klasskompisar i fara genom att anlägga en brand.
– Den branden utlöste larmet och förstörde toaletten. Man sätter flera hundra elever i fara. Det är tråkigt och för de pengarna skulle vi alla på skolan kunna göra något roligt, säger Jan.
Ulf Jonsson är glad för att Ahmed och Jan var så modiga. Skolbränder är ett nationellt problem som varje år kostar landet mellan 300 miljoner och 500 miljoner kronor. Räddningstjänsten åkte ut på 400 skolbränder förra året. Jämfört med situationen för tio år sedan är det en minskning med 50 procent.
– För tio år sedan ryckte vi ut på 800 skolbränder. Då började skolor jobba systematiskt mot skadegörelse och bjuda in räddningstjänsten och polisen. Det lönar sig och vi ser resultat. Vi träffar elever i sjuan och nian och pratar säkerhet. De får en säkerhetsutbildning också, inte bara hur de kan släcka bränder utan allt som ingår i vårt säkerhetsarbete, säger Ulf Jonsson.
Hälften av alla skolbränder är anlagda enligt forskning som räddningstjänsten har tillgång till. Och även om antalet skolbränder kontinuerligt minskar är det viktigt att fortsätta med arbetet. Att uppmärksamma elever som Ahmed och Jan är den trevligaste delen av jobbet.