APRIL 2020
– Jag är osäker på om arbetsgivare kommer att minnas personalens insatser när det blir dags för löneförhandlingar till exempel. Och i så fall tror jag folk kommer att försöka hitta andra jobb, säger hon.
Ann-Sofie Nordén är sedan tio år undersköterska och arbetar vid Kastanjens äldreboende, som drivs av vårdföretaget Vardaga. Hon är arbetsplatsombud för Kommunal på sin arbetsplats och hon beskriver att corona-pandemin påverkar personal i äldreomsorgen på flera plan.
Kastanjens brukare har demenssjukdom och det ställer extra krav på personalen i smittförebyggande. Det är helt enkelt svårt att få en dement person att minnas att händer ska tvättas, avstånd ska hållas, och att stanna på sina rum för att undvika för mycket kontakt.
Ann-Sofie Nordén tycker att arbetsgivaren varit bra på att informera om smittläge, var smitta finns, hur anställda ska arbeta och hon har inte fått signaler om att den som sjukskriver sig utsätts för påtryckningar, trots att så många händer som möjligt nu behövs i äldreomsorgen.
Inom äldreomsorgen arbetar många deltid för att nattjobb och scheman upplevs tunga. Nu pressas personal ytterligare. Sjuktalen har inte blivit så höga som befarat. Men många arbetsdagar är långa och intensiva, man får vara beredd på att bli inringd, och många har funderingar kring smittskydd och egen säkerhet, beskriver Ann-Sofie Nordén.
Därtill kommer behov hos anhöriga till de äldre. Sedan besöksförbudet på äldreboenden infördes har personalen på Kastanjen försökt hitta sätt att stötta anhöriga, bland annat med ett konto på Instagram där bilder läggs ut av aktiviteter, vilken mat som lagats och ätits, eller andra berättelser som kan ge anhöriga mer kontakt. Personalen hjälper också till med videosamtal.
– Digitaliseringen är bra, det har lugnat ner flera vårdtagare, säger Ann-Sofie Nordén.
Corona-pandemin inverkar på personal även på fritiden. Ann-Sofie Nordén beskriver hur hon själv i princip ägnar dagarna åt att jobba, åka hem, hålla sig undan folk för att undgå att smittas och sprida smitta till vårdtagare på arbetet, sova och sedan jobba igen.
– Personalen behöver återhämtning. Vi jobbar mycket och det är stressigt. Vi klarar det här som yrkeskunniga, men familjen drabbas. Fortsätter det under lång tid så kommer det inte att hålla, säger Ann-Sofie Nordén.