Han tänker främst på onsdagens djurmarknad och underhållningen som bjuds på i samband med den. Besökarna kunde under eftermiddagen bland annat se hur det går till att fösa kor från hästryggen eller imponeras av en mc-uppvisning i stålkula. Vid halv sjutiden uppträdde Louise Hoffsten med band.
Själva djurmarknaden är större än tidigare år med gott om hästar, fjäderfä, kaniner och andra djur. Redan när marknaden öppnade, vid lunchtid, var där en hel del besökare som ville titta på djuren.
Knallegräns
Till den andra marknadsdagen, som öppnar klockan åtta på torsdag, har 400 knallar anmält sig. Antalet har varit detsamma de senaste åren.
– Vi har bestämt att vi inte ska en större marknad än så, säger Maths Göransson. De knallar som vill komma hit får därför anmäla sig i förväg.
Två marknader blev en
Den första Ulrika Marken hölls 1863. I början var den enbart en djurmarknad. Fram till slutet av 1960-talet var det två marknadstillfällen per år, ett i april och ett i oktober. De senaste 40 åren har marknaden hållits en gång per år.
– Kanske blev det för svårt att locka folk till två marknader, säger Maths Göransson. Och det här med vädret spelade nog också in - i september snöar det inte.
Mindre över
Maths Göransson är också ordförande i Ulrika Idrottsklubb som sedan 1971 ansvarar för marknaden. Han berättar att den ger allt mindre intäkter till klubben. Det beror på att kostnaderna för att arrangera ökar.
– Bara att starta elen för marknadsområdet kostar 40 000 kronor, säger han. Och att stänga av vägen går på 10 000.
Viktigt för bygden
Men en del pengar blir det förstås. Exempelvis är det slantar från Ulrika marken som, via idrottsklubben, bekostat den nya belysningen i elljusspåret på orten. Och så är marknaden viktig på andra sätt.
– Bygden lever upp. Släkt och vänner till Ulrikaborna kommer och hälsar på under marknadsdagarna. Verksamheter får ett lyft, affären får fler kunder.
Risk för krympning
Från januari nästa år måste även marknadshandeln ha kassaapparater och lämna kvitto. Maths Göransson gissar att det kommer att märkas på Ulrika marknad.
– Jag tror att det blir färre knallar nästa år, säger han. Dessutom kan det bli bekymmersamt för oss som arrangörer när vi måste förse alla marknadsstånd med ström till kassaregistren.
Maths Göransson betonar att han inte har något emot att marknadshandeln styrs upp men är orolig för vilka konsekvenser just de här reglerna kommer att få.
– Det vore synd om det gör att marknadskulturen dör.