Integriteten är priset när brottsligheten ska bekämpas

När partiledaren Ulf Kristersson (M) besökte Linköping var det för att presentera ett reformpaket inför valet. Kriminaliteten ska bekämpas och förebyggas, men på bekostnad av den personliga integriteten. "Inget drömscenario", säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

"Man behöver renodla socialtjänsten. Jag har själv arbetat inom socialtjänsten och är otroligt imponerad över deras arbete, men kriminella grabbar har noll respekt för socialtjänsten. Där behöver socialtjänsten lämna över till rättsväsendet. Socialtjänsten ska arbeta med traditionella sociala problem", säger partiledaren Ulf Kristersson (M) under sitt besök i Linköping.

"Man behöver renodla socialtjänsten. Jag har själv arbetat inom socialtjänsten och är otroligt imponerad över deras arbete, men kriminella grabbar har noll respekt för socialtjänsten. Där behöver socialtjänsten lämna över till rättsväsendet. Socialtjänsten ska arbeta med traditionella sociala problem", säger partiledaren Ulf Kristersson (M) under sitt besök i Linköping.

Foto: Hanna Walfridsson

Linköping2022-08-03 20:59

Under onsdagen besökte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson Linköping för att presentera ett reformpaketet på temat trygghet med 52 punkter.

– Det mest ambitiösa preventiva paket vi haft, säger Kristersson (M). Tuffa tag räcker inte, men inte heller bara preventivt arbete. Man behöver båda.

Han möttes av partikollegorna Niklas Borg (M), ordförande i Linköpings kommunstyrelse och Annika Krutzén (M), ordförande i Linköpings social- och omsorgsnämnd. 

– Vi har varit ganska hårt drabbade i Linköping. Vi har haft 16 skjutningar på 9 månader som resulterat i 6 mord. Från kommunens sida har vi gjort stora satsningar, men vi känner att staten svikit oss, säger Niklas Borg. 

Ulf Kristersson menar att det hade funnits andra möjligheter om hans parti haft regeringsmakten och nämner bland annat anonyma vittnen. 

Men riskerar inte anonyma vittnen själva grunden i rättssystemet, att man ska få veta vad man står till svars för och vem som påstår det?

– Man behöver vara pragmatisk i den här frågan. I en perfekt värld ställer vittnen upp och allas integritet kan skyddas. Nu kanske man behöver välja mellan att ingen ställs till svars alls och att det inträffar ytterligare ett mord som hämnd eller att man använder anonyma vittnen som en del i vittneskedjan. 

Kristersson (M) tycker att det finns en naivitet i synen på integritet och menar att frågan om övervakningskameror följer samma princip. I Linköping har man bland annat satsat på trygghetskameror.

– Video- och bildmaterial är viktigt när det är många som inte vill vittna, men där sätter Integritetsmyndigheten (IMY) käppar i hjulet, så det blir krångligt för oss som kommun, säger Niklas Borg. 

Ulf Kristersson svarar och skakar på huvudet. 

– Det är hånfullt att motarbeta kommunernas arbete. Staten ska lita på kommunerna som ska få sköta sitt eget arbete och inte hindras av myndigheter.

Visitationszoner är en annan av Moderaternas lösningar. 

Ska man behöva stå ut med att visiteras för att man bor i ett socioekonomiskt utsatt område?

– Frågan är: ska polisen ha rätt att visitera personer i utvalda områden? Svaret är ja. Som när man kör bil, då har polisen rätt att kontrollera att man har körkort och är nykter. Det är ju integritetskränkande, men kan ändå vara nödvändigt. Polisen har inte som hobby att trakassera medborgarna, säger Kristersson. 

Han menar också att det behövs en debatt om åldern för straffmyndighet och att man behöver renodla socialtjänstens arbete. Något som Annika Krutzén (M) välkomnar. 

– Det måste till en förändring. Just nu går det åt enorma resurser på unga brottsdömda. De får korta straff och sedan dumpas de på kommunerna som får bekosta dyra placeringar på boenden. Om Kriminalvården tog över ansvaret skulle resurser frigöras, säger hon. 

Niklas Borg berättar att han har höga förväntningar om hans eget parti får regeringsmakten.

Vad säger du om det integritetsintrång som de här lösningarna ändå innebär?

– Vi har så allvarliga samhällsproblem. Då får vi leva med att saker som jag för tio år sedan inte hade tyckt var en bra idé nu är lösningar. Det är inte något drömscenario, men något vi måste vara beredda att testa. Det är demoraliserande för rättssamhället med 16 skjutningar där ännu ingen är lagförd, säger Niklas Borg (M). 

Fyra viktigaste punkterna

Ulf Kristersson (M) lyfter fram fyra av reformpaketets punkter:

Sekretessen: Socialtjänst och polis ska få dela information med varandra för att blottlägga brottslighet.

Föräldraansvaret: Även föräldrar med egna problem kan ta ansvar, men då krävs handfast föräldrastöd. 

Skolresultaten: Även den som har det tufft hemma kan ha goda framtidsutsikter om skolresultaten är bra, men då måste man behärska språket.

Idrotten: En underskattad fråga. Vill se ett handslag mellan staten och idrottsrörelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!