Gourmetklubben i Ryd firar 20 Är

Fyra lördagar per Ă„r – sedan 20 Ă„r – ses mĂ€nniskor i Ryd vandra mellan KB-villorna. De bĂ€r pĂ„ saker. Vad Ă€r det som hĂ€nder egentligen?

Goda och matglada grannar: Gunnel Gustafsson, Kjell EdsÀlv, Sally Stehager och Alf Wier.

Goda och matglada grannar: Gunnel Gustafsson, Kjell EdsÀlv, Sally Stehager och Alf Wier.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2023-07-16 05:00

Det var 2003 som tvÄ av KB-vandrarna, Meta Landstedt och Stellan Quist, kom hem efter nÄgra Är i Dallas. Med sig hade de ett genialt koncept (se faktaruta).

MÄnga grannar tÀnde pÄ idén och sÄ föddes Gourmetklubben, som enligt ett sinnrikt, roterande system gör att matglada grannar fyra gÄnger per Är trÀffas och Àter god mat. Inte alla 32 pÄ samma plats, utan uppdelade i fyra hus Ät gÄngen, sÄ att det blir ett behÀndigt middagsantal pÄ Ätta personer per hus.

Meta och Stellan bor numera i Portugal, men klubben bestÄr och har efter pandemin dessutom föryngrats. Idag Àr medlemmarna mellan 30 och 85 Är.

"Ett genialt koncept", sÀger medlemmarna i Gourmetklubben i Ryd, hÀr representerade av "det gamla gardet" eftersom de yngre jobbade nÀr vi var pÄ besök. FrÄn vÀnster Kjell EdsÀlv, Sally Stehager, Alf Wier, Gunnel Gustafsson och Sven-Olov Stehager.
"Ett genialt koncept", sÀger medlemmarna i Gourmetklubben i Ryd, hÀr representerade av "det gamla gardet" eftersom de yngre jobbade nÀr vi var pÄ besök. FrÄn vÀnster Kjell EdsÀlv, Sally Stehager, Alf Wier, Gunnel Gustafsson och Sven-Olov Stehager.

Fördelarna Àr mÄnga. De fem klubbmedlemmar vi trÀffar listar dem:

‱ Man lĂ€r kĂ€nna grannar i olika Ă„ldrar och Ă„terknyter kontakten med förĂ€ldrar man tidigare trĂ€ffat i skolan eller vid ungdomsfotbollen.

‱ Det bjuds fantastiskt god mat och ens smakpreferenser utökas.

‱ Ärvda serviser, glas och bröllopspresenter kommer till anvĂ€ndning istĂ€llet för att samla damm i skĂ„pen.

Samtliga middagar under 20 Är finns noggrant dokumenterade i pÀrmar hos Sven Olov Stehager.
Samtliga middagar under 20 Är finns noggrant dokumenterade i pÀrmar hos Sven Olov Stehager.

Vad brukar ni prata om under middagarna?

– SamhĂ€llsfrĂ„gor, filmer och böcker, lĂ€get i Ryd, Sverige och vĂ€rlden, sĂ€ger Gunnel Gustafsson. Vi pratar sĂ€llan om barn och barnbarn.

– Och inte om sjukdomar heller, fyller Sven-Olov Stehager i.

Vad Àr poÀngen med att laga rÀtterna hemma och sedan bÀra ivÀg dem?

– Det blir en tonvikt pĂ„ sjĂ€lva trĂ€ffen, istĂ€llet för pĂ„ matlagandet. För mĂ„nga kockar kan som bekant bli stökigt, ha ha, sĂ€ger Sven-Olov.

Sally Stehager serverar Alf Wier vin. Vilket vin som ska serveras till respektive rÀtt bestÀmmer varje matlagarpar sjÀlva.
Sally Stehager serverar Alf Wier vin. Vilket vin som ska serveras till respektive rÀtt bestÀmmer varje matlagarpar sjÀlva.

Alla deltagare förbereder sina tilldelade rÀtter hemma, sÄ lÄngt det gÄr. Sedan fÀrdigstÀlls de hos de fyra aktuella vÀrdfamiljerna.

– KB-villorna har ju likadana kök, sĂ„ det Ă€r ofta lĂ€tt att gissa var exempelvis kryddorna stĂ„r hos grannen. Det blir vĂ€ldigt smidigt, sĂ€ger Gunnel. Vid det hĂ€r laget har vi lĂ€rt oss varandras kök och hittar Ă€ven annat som kan behövas.

En del av deltagarna har flyttat ifrÄn sin KB-villa till andra hus i Ryd, men Àr fortfarande med i klubben.

Andra har valt att bara vara med ibland och stÄr dÀrför pÄ Gourmetklubbens reservlista och rycker in om nÄgon Àr sjuk eller bortrest.

Var och en anstrÀnger sig sÄ mycket man vill. De lönnbladsgjutna chokladflarnen, dÄ uppdraget var "Chokladkolapaj med lingon", fÄr betraktas som minnesvÀrd överkurs.
Var och en anstrÀnger sig sÄ mycket man vill. De lönnbladsgjutna chokladflarnen, dÄ uppdraget var "Chokladkolapaj med lingon", fÄr betraktas som minnesvÀrd överkurs.

VÀrdfamiljerna trÀffas nÄgra veckor före matkvÀllen och bestÀmmer menyn. Det ska alltid serveras en starter, en förrÀtt, en huvudrÀtt och en dessert. Alla följer samma recept, men det blir naturligtvis lite olika tillredning och upplÀgg.

– Vi har haft en del krĂ„ngliga recept genom Ă„ren, men det löser sig alltid, sĂ€ger Gunnel.

– Ibland ersĂ€tter man en ingrediens med nĂ„got annat. Inget vet ju om det, skrattar Sally Stehager.

"Jag Àr inte bra pÄ mat och kan inte improvisera, men det gör inget eftersom vi alltid fÄr ett recept", sÀger Gunnel Gustafsson.
"Jag Àr inte bra pÄ mat och kan inte improvisera, men det gör inget eftersom vi alltid fÄr ett recept", sÀger Gunnel Gustafsson.

Under alla 20 Är som det hÀr matglada gÀnget hÄllit pÄ har man hittills aldrig ÄteranvÀnt ett recept.

Hur Àr det möjligt?

– Vi letar stĂ€ndigt nya recept, det har blivit en sport att hĂ„lla ögonen öppna. Allt vi gjort har inte blivit jĂ€ttegott. SjĂ€lv Ă€r jag inte bra pĂ„ mat och kan inte improvisera som mĂ„nga andra. Men man har ju alltid ett recept.

Just jakten pÄ nya recept har bidragit till att klubben ofta varit före sin tid och lagat sushi och alger till förrÀtt, lÄngt innan det kom att betraktas som "vanlig" mat.

Oftast har varje middag ett tema: italienskt, Thanks giving med fylld kalkon, spanskt, husmanskost, portugisiskt, amerikanskt . . . 

StÀller inte allergier till det?

– Ingen har allergier. NĂ„gra Ă€ter inte kött, men det Ă€r inget problem. Och gillar man exempelvis inte musslor sĂ„ pillar man bara bort dem.

MÄste man alltid vara ett par?

– Nej, sĂ€ger Gunnel. Även om de som bor hĂ€r Ă€r par gĂ„r det bra att para ihop sig med nĂ„gon annan vid sjukdom eller sĂ„.

"Det hÀr droppskyddet Àr bra", sÀger Sally Stehager innon hon och Alf Wier hugger in.
"Det hÀr droppskyddet Àr bra", sÀger Sally Stehager innon hon och Alf Wier hugger in.

NÄgot som inte blev sÄ bra?

– Den chokladbakade torsken var ingen höjdare, frustar Kjell EdsĂ€lv.

Annars tycks det vara ont om fadÀser, om man inte rÀknar glass som smÀlt, nÄgon som gick till fel hus, en ingrediens som glömdes bort och andra petitesser.

Det hĂ€r Ă€r ett förlĂ„tande, tillĂ„tande gĂ€ng – utan snobbism.

– Men en gĂ„ng var det ett par som trodde att "rostade rotsaker" bara behövde nĂ„gon minut i ugnen, sĂ„ det blev lite vĂ€l mycket tuggmotstĂ„nd dĂ€r, skrattar Sven-Olov.

– En spĂ€nnande grej Ă€r att rĂ€tterna kan smaka vĂ€ldigt olika eftersom sĂ„ mĂ„nga kockar Ă€r inblandade, men det vet man ju inte förrĂ€n man eventuellt smakar rester pĂ„ efterfesten, konstaterar Kjell.

Goda och matglada grannar: Gunnel Gustafsson, Kjell EdsÀlv, Sally Stehager och Alf Wier.
Goda och matglada grannar: Gunnel Gustafsson, Kjell EdsÀlv, Sally Stehager och Alf Wier.

Just det, efterfesten, eller eftertrĂ€ffen som den kallas. 

DÄ samlas alla som vill av de 32 deltagarna i ett av de fyra vÀrdfamiljshusen och snackar om kvÀllens meny och dricker upp slattarna.

Ibland blir det gemytligt umgÀnge Ànda in pÄ smÄtimmarna.

Det Àr smidigt med krypavstÄnd hem.

SÄ gÄr det till

Gourmetklubben har 16 par (32 personer).

Ett schema visar datum för Ärets 4 trÀffar, vilka 4 som Àr vÀrdfamiljer och vilka som Àr gÀster var.

VÀrdfamiljerna bestÀmmer menyn som Àr lika i alla hus.

Schemat Àr roterande sÄ att alla nÄgon gÄng blir vÀrdfamilj och man trÀffar nya personer varje gÄng.

VÀrdfamiljerna stÄr för huvudrÀtten och gÀstande familjer för starter, förrÀtt och dessert.

En frivillig eftertrÀff startar vid 22:30 dÄ man ses hos en av familjerna, dricker ur slattar och recenserar menyn.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!