Det var 2003 som tvÄ av KB-vandrarna, Meta Landstedt och Stellan Quist, kom hem efter nÄgra Är i Dallas. Med sig hade de ett genialt koncept (se faktaruta).
MÄnga grannar tÀnde pÄ idén och sÄ föddes Gourmetklubben, som enligt ett sinnrikt, roterande system gör att matglada grannar fyra gÄnger per Är trÀffas och Àter god mat. Inte alla 32 pÄ samma plats, utan uppdelade i fyra hus Ät gÄngen, sÄ att det blir ett behÀndigt middagsantal pÄ Ätta personer per hus.
Meta och Stellan bor numera i Portugal, men klubben bestÄr och har efter pandemin dessutom föryngrats. Idag Àr medlemmarna mellan 30 och 85 Är.
Fördelarna Àr mÄnga. De fem klubbmedlemmar vi trÀffar listar dem:
⹠Man lÀr kÀnna grannar i olika Äldrar och Äterknyter kontakten med förÀldrar man tidigare trÀffat i skolan eller vid ungdomsfotbollen.
⹠Det bjuds fantastiskt god mat och ens smakpreferenser utökas.
âą Ărvda serviser, glas och bröllopspresenter kommer till anvĂ€ndning istĂ€llet för att samla damm i skĂ„pen.
Vad brukar ni prata om under middagarna?
â SamhĂ€llsfrĂ„gor, filmer och böcker, lĂ€get i Ryd, Sverige och vĂ€rlden, sĂ€ger Gunnel Gustafsson. Vi pratar sĂ€llan om barn och barnbarn.
â Och inte om sjukdomar heller, fyller Sven-Olov Stehager i.
Vad Àr poÀngen med att laga rÀtterna hemma och sedan bÀra ivÀg dem?
â Det blir en tonvikt pĂ„ sjĂ€lva trĂ€ffen, istĂ€llet för pĂ„ matlagandet. För mĂ„nga kockar kan som bekant bli stökigt, ha ha, sĂ€ger Sven-Olov.
Alla deltagare förbereder sina tilldelade rÀtter hemma, sÄ lÄngt det gÄr. Sedan fÀrdigstÀlls de hos de fyra aktuella vÀrdfamiljerna.
â KB-villorna har ju likadana kök, sĂ„ det Ă€r ofta lĂ€tt att gissa var exempelvis kryddorna stĂ„r hos grannen. Det blir vĂ€ldigt smidigt, sĂ€ger Gunnel. Vid det hĂ€r laget har vi lĂ€rt oss varandras kök och hittar Ă€ven annat som kan behövas.
En del av deltagarna har flyttat ifrÄn sin KB-villa till andra hus i Ryd, men Àr fortfarande med i klubben.
Andra har valt att bara vara med ibland och stÄr dÀrför pÄ Gourmetklubbens reservlista och rycker in om nÄgon Àr sjuk eller bortrest.
VÀrdfamiljerna trÀffas nÄgra veckor före matkvÀllen och bestÀmmer menyn. Det ska alltid serveras en starter, en förrÀtt, en huvudrÀtt och en dessert. Alla följer samma recept, men det blir naturligtvis lite olika tillredning och upplÀgg.
â Vi har haft en del krĂ„ngliga recept genom Ă„ren, men det löser sig alltid, sĂ€ger Gunnel.
â Ibland ersĂ€tter man en ingrediens med nĂ„got annat. Inget vet ju om det, skrattar Sally Stehager.
Under alla 20 Är som det hÀr matglada gÀnget hÄllit pÄ har man hittills aldrig ÄteranvÀnt ett recept.
Hur Àr det möjligt?
â Vi letar stĂ€ndigt nya recept, det har blivit en sport att hĂ„lla ögonen öppna. Allt vi gjort har inte blivit jĂ€ttegott. SjĂ€lv Ă€r jag inte bra pĂ„ mat och kan inte improvisera som mĂ„nga andra. Men man har ju alltid ett recept.
Just jakten pÄ nya recept har bidragit till att klubben ofta varit före sin tid och lagat sushi och alger till förrÀtt, lÄngt innan det kom att betraktas som "vanlig" mat.
Oftast har varje middag ett tema: italienskt, Thanks giving med fylld kalkon, spanskt, husmanskost, portugisiskt, amerikanskt . . .
StÀller inte allergier till det?
â Ingen har allergier. NĂ„gra Ă€ter inte kött, men det Ă€r inget problem. Och gillar man exempelvis inte musslor sĂ„ pillar man bara bort dem.
MÄste man alltid vara ett par?
â Nej, sĂ€ger Gunnel. Ăven om de som bor hĂ€r Ă€r par gĂ„r det bra att para ihop sig med nĂ„gon annan vid sjukdom eller sĂ„.
NÄgot som inte blev sÄ bra?
â Den chokladbakade torsken var ingen höjdare, frustar Kjell EdsĂ€lv.
Annars tycks det vara ont om fadÀser, om man inte rÀknar glass som smÀlt, nÄgon som gick till fel hus, en ingrediens som glömdes bort och andra petitesser.
Det hĂ€r Ă€r ett förlĂ„tande, tillĂ„tande gĂ€ng â utan snobbism.
â Men en gĂ„ng var det ett par som trodde att "rostade rotsaker" bara behövde nĂ„gon minut i ugnen, sĂ„ det blev lite vĂ€l mycket tuggmotstĂ„nd dĂ€r, skrattar Sven-Olov.
â En spĂ€nnande grej Ă€r att rĂ€tterna kan smaka vĂ€ldigt olika eftersom sĂ„ mĂ„nga kockar Ă€r inblandade, men det vet man ju inte förrĂ€n man eventuellt smakar rester pĂ„ efterfesten, konstaterar Kjell.
Just det, efterfesten, eller eftertrÀffen som den kallas.
DÄ samlas alla som vill av de 32 deltagarna i ett av de fyra vÀrdfamiljshusen och snackar om kvÀllens meny och dricker upp slattarna.
Ibland blir det gemytligt umgÀnge Ànda in pÄ smÄtimmarna.
Det Àr smidigt med krypavstÄnd hem.