Det bedrivs av Clinicum vid Medicinska fakultetens kliniska träningscentrum.
– Vi använder oss av simulering som ett sätt att träna samtal och praktiska situationer av olika slag. Det kan vara allt från akuta situationer där man verkligen måste agera med en gång. I vanliga fall när studenter tränar förflyttningsteknik sitter det en ung 20-årig person i sitsen som är jättelätt. Men en tant som är lite besvärlig, som bråkar och undrar vad de håller på med är en helt annan sak, säger Ann-Christine Persson, enhetschef på Clinicum.
Vid övningarna kan de antingen använda sig av en simulator, en docka som är en datoriserad människa eller använda sig av simulerade patienter som lärt sig spela en roll.
Enligt Ann-Christine Persson, upplevs situationen som verklighetstrogen bland studenterna. Oftast är studenterna ombytta vid genomförandet.
– Vi försöker skapa så realistiska situationer som möjligt. Vi använder oss av ett vårdrum och försöker framställa det som en akut vårdsituation. Ibland ska de simulerade patienterna spela halvt medvetslösa personer. Då kanske vi sminkar dem så att de ser vita ut i ansiktet, säger hon.
Många av deras simulerade patienter är pensionärer och över 70 år. Coronautbrottet har därför lett till att de behöver utöka sin verksamhet med fler yngre personer. Innan genomförandet får personen information från vårdpersonal, lära sig manus och tränas av en dramapedagog. Den simulerade personen behöver inte vara en etablerad skådespelare.