Snö överallt, hal perrong och rusningstrafik. Onsdag åttonde mars mellan klockan sju och halv åtta på morgonen samlades en grupp kvinnor i kylan och manifesterade för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.
– Det är egentligen något vi bör uppmärksamma varje dag och inte bara på Internationella Kvinnodagen. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem. Våld mot kvinnor är tyvärr fortfarande väldigt aktuellt, säger Sara Weinhandl som jobbar volontärt på kvinnojouren Ellinor.
Bara några meter bort, under mark där kvinnorna stod, mördades en 44-årig kvinna för knappt två år sedan. Även om initiativtagarna bakom manifestationen inte aktivt hade valt platsen på grund av mordet är det svårt att inte påminnas om händelsen.
– Att manifestationen är på resecentrum har ingenting med mordet att göra. Vi är här för att det rör sig många människor och vi vill nå så många som möjligt, säger Sara Weinhandl.
Bakom manifestationen står kvinnojouren Ellinor och tjejjouren Beata i Linköping. Båda handskas med de här frågorna varje dag och ser en verklighet, som enligt dem, kan förvåna andra som inte är lika insatta i frågan.
– Många som har stannat upp och pratat med oss blir chockade när de läser siffrorna. "Händer det här i Sverige?" undrar de, säger Therese Thyr, kurator och barnansvarig, kvinnojouren Ellinor.
Hur skulle du beskriva situationen i Linköping?
– Vi har jättemånga sökande kvinnor som blir utsatta av sina män. Vi har unga tjejer som blir utsatta av sina killar också. Det är ett stort problem i Linköping och i Sverige, säger Therese Thyr och fortsätter:
– Det vanligaste är psykisk utsatthet. Att män kränker, hotar och säger hemska saker. Vissa kvinnor får höra ordet "hora" dagligen. Det kan också handla om fysiskt våld. De blir slagna, knuffade och våldtagna.
Hur står det till med jämställdheten?
– Vi har inte kommit så långt. Unga killar kan ha attityden att de är mer värda. Att de har rätt till tjejens kroppar. Att tjejer ska göra det som han sett görs på nätet. Det krävs mycket mer arbete för att vi ska bli jämställda.