Tystnad råder om generatoraffären

Tekniska verken väljer att säga så lite som möjligt om generatoraffären. Tystnaden gäller över partigränserna.

Foto: montage

LINKÖPING2017-10-05 06:30

Under onsdagen kunde redaktionen avslöja att Tekniska verken i Linköping gjort affärer med en misstänkt ekobrottsling i Norrköping. Affären skedde dessutom utan skriftliga avtal och utan att någon offentlig upphandling gjordes. Det slutade med att Tekniska verken betalade ut 4,26 miljoner kronor till den misstänkte ekobrottslingens bolag.

När affären inleddes under hösten 2011 var centerpartisten Gösta Gustavsson ordförande i Tekniska verken. Han tillträdde 2007 och lämnade posten som en följd av valresultatet 2014. Det var då alliansstyret i Linköping byttes mot en S,MP,L- koalition.

Sen maktskiftet har Gösta Gustavsson posten som vice ordförande. När redaktionen söker honom för att ställa frågor om affären hänvisar han till den nuvarande ordföranden som är miljöpartiets Rebecka Hovenberg. De båda har diskuterat saken och Rebecka Hovenberg ger följande kommentar.

– Det jag kan säga om hela den här affären är att styrelsen år 2010 gav vd i uppdrag att sälja de här dieseldrivna generatorerna. Sen dess har styrelsen vid flera tillfällen fått information kring affären. Det är egentligen allt jag vill säga, säger Rebecka Hovenberg.

Skatteverket har framfört kritik mot att Tekniska verkens agerande gynnat kriminella. Enligt Skatteverket borde ett offentlig ägt bolag vara extra noga när det gäller vem de gör affärer med. Rebecka Hovenberg vill inte bemöta den kritiken.

– Jag vill inte säga något som kan påverka förhandlingen, säger hon.

Hon syftar på den kommande huvudförhandlingen i Norrköpings tingsrätt. Efter affären har Tekniska verken blivit stämda och krävs på cirka 2,2 miljoner kronor.

I ett skriftligt uttalande som skickades ut under onsdagskvällen skriver Tekniska verken bland annat att det enligt deras uppfattning inte krävdes någon offentlig upphandling för uppdraget att förmedla affären.

De skriver också "Etik och moral är grundläggande för ett kommunalt bolags förtroende och vi tar fullständigt avstånd från ekonomisk brottslighet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!