I de flesta industrialiserade länder utgör kvinnor majoriteten av de deltidsarbetande. Det märks inte minst inom handelssektorn. I Östergötlands detaljhandel har 69 procent av kvinnorna denna anställningsform.
Fackförbundet Handels var tidiga med att påpeka att deltidsarbetet innebär sämre löneutveckling och leder till svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. I flera avtalsförhandlingar tog de sikte på arbetsgivaren och krävde bättre villkor.
Välfärden är avgörandePå senare tid har välfärden lyfts upp som en viktig komponent i det hela. Utbyggnaden av barnomsorgen och äldreomsorgen under 70- och 80-talen var avgörande för att kvinnor skulle kunna ta sig ut på arbetsmarknaden. Men Handels menar att den utvecklingen nu har stannat av.
Enligt en ny rapport anser 24 procent av deltidsarbetarna inom detaljhandeln i Östergötland att barnomsorgen hindrar dem från att gå upp i arbetstid. I Linköping har de flesta förskolorna verksamhet mellan klockan 06.00 och 18.30.
”Spär på problemet”– Butikerna går mot allt senare öppettider. Men våra medlemmar tvingas tacka nej till pass eftersom kommunerna inte har hängt med i utvecklingen. Det spär på deltidsproblematiken, säger Carina Tollman, förste ombudsman i Handels Linköping.
Enligt henne innebär nuvarande politik att välfärden präglas av individuella lösningar. Hon menar att välfärden åter måste ses som själva förutsättningen för ett jämlikt arbetsliv.
Så alla förskolor bör ha kvällspersonal?
– Ja, det handlar om tillgänglighet. Om man förväntas tacka ja till de jobb som erbjuds så måste barnomsorgen i ens närområde ha öppet på dessa tider, säger Carina Tollman.
Catharina Rosencrantz (M), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Linköping, tycker att barnomsorgen har anpassats efter de allt mer flexibla arbetstiderna.
I dag är barn mellan ett och tolv år välkomna dygnet runt i Skäggetorp och Lambohov, och det finns kvälls- och helgöppen omsorg för barn mellan sex och tolv år i T1.
Försök lades nerHösten 2011 avsattes dessutom 1,5 miljoner i ett försök att utöka öppettiderna på ytterligare två förskolor. Men intresset var så lågt att projektet lades ner efter bara något år.
– Vi blev väldigt förvånade, men när det inte finns något intresse måste man förhålla sig till det. Man går inte vidare och öppnar alla förskolor till nio på kvällen när man inte ens lyckats fylla två. Men jag är öppen för att prova det igen om det visar sig finnas ett behov, säger Catharina Rosencrantz.