Krögare om restriktionerna: "Det kom som en smocka"

Från och med onsdag måste Linköpings krogar och restauranger stänga vid klockan 23.00. "Mot oss slår det väldigt hårt", säger Mathias Godnic, platschef på sportbaren O'Learys.

Linus Wålarö och Mathias Godnic, restaurangchef respektive platschef vid sportbaren O'Learys i Linköping, ser att de nya restriktionerna slår hårt mot krogar och restauranger.

Linus Wålarö och Mathias Godnic, restaurangchef respektive platschef vid sportbaren O'Learys i Linköping, ser att de nya restriktionerna slår hårt mot krogar och restauranger.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-01-10 19:00

I takt med att smittspridningen av covid-19 rusar i samhället skärper nu regeringen pandemirestriktionerna ytterligare. De beslut som statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade under måndagen kom som ett tufft besked för krog- och restaurangbranschens aktörer. Öppettiderna begränsas rejält, med krav på stängning klockan 23.00, samtidigt som sällskapen måste hålla en meters avstånd och maximalt innehålla åtta personer.

undefined
Sportbaren O'Learys i Linköping har cirka 120 anställda. Med de nya restriktionerna är det många av dem som förlorar sina arbetspass de kommande månaderna.

På sportbaren O'Learys i centrala Linköping blir effekterna stora.

– Det som händer redan nu är att vi får ställa in arbetspass för många av våra medarbetare. All personal som är kopplad till nattklubben påverkas direkt och de förlorar sina timmar och sin lön. Det känns lite hopplöst måste man säga, konstaterar platschefen Mathias Godnic när han, tillsammans med restaurangchefen Linus Wålarö, tar emot oss i den stora sportbaren.

Även omsättningen kommer att påverkas av de begränsade öppettiderna.

– Hösten, från 1 oktober när vi fick öppna vår nattklubb, har varit väldigt bra för oss. Det har varit fantastiska månader. Nu lär vi tappa en 70-75 procent i omsättning. Klockan 23-03 är ju vår "primetime", förklarar Godnic.

undefined
Linnéa Törnblom är bartender vid Överste Mörner. "Det är verkligen jättetråkigt. Det har varit restriktioner mer eller mindre under hela den tid som jag har jobbat här", konstaterar hon och hoppas kunna uppleva ett normalt "pubhäng" snart.

O'Learys-duon förstår att skärpta restriktioner krävs. Däremot hade de föredragit ett krav på vaccinpass framför ett begränsande av öppettider.

– Vi hade hellre sett att man hade skärpt kraven när det gäller vaccinpass. Om man följer debatten är det tydligt att man vill få fler att vaccinera sig. Nu straffar man ju även dem som har vaccinerat sig, menar Godnic.

En annan krögare i Linköping är Magnus Westerberg som bland annat är delägare i uteställena Brasserie Bouquet och Överste Mörner.

– Jag har inte riktigt smält beskedet än, det kom som en smocka, men egentligen var det inte så förvånande med tanke på smittspridningen. Det är förståeligt men tråkigt med skärpta restriktioner, konstaterar han och påpekar:

– Det är coronaviruset som är boven, inte restriktionerna.

undefined
Krögaren Magnus Westerberg, som bland annat äger puben Överste Mörner, hoppas att smittspridningen vänder snabbt. "Det är coronaviruset som är vår gemensamma fiende. Restriktionerna är bara en effekt av viruset", säger han.

Vad kommer ni att göra nu, från och med onsdag?

– Det blir helt enkelt att försöka hålla nere kostnaderna, vara försiktiga och försöka rida ut den här stormen. Vi har gjort det en gång förut så vi ska nog kunna göra det en gång till, svarar Westerberg.

Hur påverkas ni ekonomiskt?

– Det är svårt att säga men om det blir som förut, efter den här typen av besked, lär det bli handbroms och tvärnit.

Karta: Överste Mörner, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!