I takt med att smittspridningen av covid-19 rusar i samhället skärper nu regeringen pandemirestriktionerna ytterligare. De beslut som statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade under måndagen kom som ett tufft besked för krog- och restaurangbranschens aktörer. Öppettiderna begränsas rejält, med krav på stängning klockan 23.00, samtidigt som sällskapen måste hålla en meters avstånd och maximalt innehålla åtta personer.
På sportbaren O'Learys i centrala Linköping blir effekterna stora.
– Det som händer redan nu är att vi får ställa in arbetspass för många av våra medarbetare. All personal som är kopplad till nattklubben påverkas direkt och de förlorar sina timmar och sin lön. Det känns lite hopplöst måste man säga, konstaterar platschefen Mathias Godnic när han, tillsammans med restaurangchefen Linus Wålarö, tar emot oss i den stora sportbaren.
Även omsättningen kommer att påverkas av de begränsade öppettiderna.
– Hösten, från 1 oktober när vi fick öppna vår nattklubb, har varit väldigt bra för oss. Det har varit fantastiska månader. Nu lär vi tappa en 70-75 procent i omsättning. Klockan 23-03 är ju vår "primetime", förklarar Godnic.
O'Learys-duon förstår att skärpta restriktioner krävs. Däremot hade de föredragit ett krav på vaccinpass framför ett begränsande av öppettider.
– Vi hade hellre sett att man hade skärpt kraven när det gäller vaccinpass. Om man följer debatten är det tydligt att man vill få fler att vaccinera sig. Nu straffar man ju även dem som har vaccinerat sig, menar Godnic.
En annan krögare i Linköping är Magnus Westerberg som bland annat är delägare i uteställena Brasserie Bouquet och Överste Mörner.
– Jag har inte riktigt smält beskedet än, det kom som en smocka, men egentligen var det inte så förvånande med tanke på smittspridningen. Det är förståeligt men tråkigt med skärpta restriktioner, konstaterar han och påpekar:
– Det är coronaviruset som är boven, inte restriktionerna.
Vad kommer ni att göra nu, från och med onsdag?
– Det blir helt enkelt att försöka hålla nere kostnaderna, vara försiktiga och försöka rida ut den här stormen. Vi har gjort det en gång förut så vi ska nog kunna göra det en gång till, svarar Westerberg.
Hur påverkas ni ekonomiskt?
– Det är svårt att säga men om det blir som förut, efter den här typen av besked, lär det bli handbroms och tvärnit.