Förälder larmar: "Situationen på förskolan är ohållbar"

Simon Tegelid, 34 år, är förälder till två förskolebarn. Han slår larm över personalsituationen på förskolan. "Personalen är ofta för få, situationen är ohållbar", säger han.

Personalsituationen på förskolorna är ohållbar, hävdar en av flera oroliga som skriver till kommunen eller till oss på tidningen. "Ibland är det för lite personal och då är det barnpassning som gäller -- inga åldersindelade barngrupper" berättar Simon Tegelid som har skrivit till kommunen.

Personalsituationen på förskolorna är ohållbar, hävdar en av flera oroliga som skriver till kommunen eller till oss på tidningen. "Ibland är det för lite personal och då är det barnpassning som gäller -- inga åldersindelade barngrupper" berättar Simon Tegelid som har skrivit till kommunen.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Linköping2021-10-29 06:00

Simon Tegelid är en av flera oroliga föräldrar i Linköping som har skrivit till kommunen och slagit larm om personalsituationen på förskolorna.

Han är väldigt mån om att påpeka att personalen på förskolan Markrosen i Ryd, där hans barn går, är helt fantastisk och att den gör så gott som det går. Men som Simon Tegelid uppfattar situationen på förskolan har det blivit betydligt tuffare för personalen efter sommaren.

– Jag är oroad över personalsituationen på förskolan. Jag upplever att personalen är väldigt stressad och har svårt att hantera barngrupper. På senaste tiden uppger personalen allt oftare att det inte finns tid för åldersindelade barngrupper utan att det handlar om barnpassning på grund av resurssituationen, säger Tegelid.

Vi träffas tidigt på morgonen på ett kafé när han är på väg till sitt jobb i Mjärdevi. Han upplever att det yngsta barnet börjat känna sig otryggt på förskolan. Några gånger har familjen blivit ombedd att sätta blöja på yngstingen före överlämningen i fall det händer någonting och barnet inte kan hålla torrt – eftersom det kräver mycket tid av personalen.

– Personalen har hanterat det jättebra, men marginalerna på förskolan är små. Det räcker att en person är sjuk för att det ska bli stressigt. Vid öppning och stängning jobbar bara en personal och om man måste byta blöja på ett barn blir de andra barnen ensamma. I en kommun styr politikerna pengar dit där det behövs. Därför har jag skrivit just till barn- och ungdomsnämnden. Jag förstår inte hur en så välmående kommun som Linköping inte har råd med förskolepersonal.

Simon Tegelid är inte ensam om att skriva till kommunen och till nämnden för att slå larm om personalbristen på förskolan. Bakgrunden är att Linköpings förskolor har förlorat statsbidrag för mindre barngrupper på över 20 miljoner kronor. Det beslutet kom i juni. Under hösten har nämnden kompenserat de uteblivna pengarna men förskoleverksamheten måste anpassa sig till de nya ekonomiska förutsättningar som ska gälla från januari nästa år.

Förskolerektorer från hela Linköping har skrivit och varnat för negativa konsekvenser. Flera anställda har också reagerat och beskrivit situationen på förskolan som bland annat "så tuff att personalen ibland inte hinner gå på toa", vilket vi har skrivit om.

Erik Östman (M), nämndens ordförande, säger sig vara medveten om att personalsituationen har förändrats.

– Det förlorade statsbidraget ger effekt. Det är klart att det blir stressigt när man måste anpassa verksamheten till nya förutsättningar.  Men alla förskolor drabbas inte av det här eftersom alla förskolor inte hade haft statsbidrag för mindre barngrupper. För lite personal på förskolor handlar inte bara om det förlorade statsbidraget utan också om brist på personal – vikariesituationen är tuff. Det är svårt att hitta vikarier, säger Erik Östman.

Han har i en tidigare intervju sagt att det inte alls är självklart att nämnden ska ersätta de förlorade statliga miljonerna, medan Socialdemokraterna, som är i opposition, har krävt att nämnden ska kompensera förskolorna för miljonförlust.

Vad säger du till föräldrar och personal som tycker att situationen på förskolan är stressig och ohållbar?

– Vi ska se över resursfördelningen och hur vi kan minska de negativa effekterna. Vi ska också se över hur resurserna fördelas där det finns fler 20-timmarsbarn.

Statsbidrag till förskola

Cirka 6 000 barn går i Linköpings kommunala förskolor. Ytterliggare ett antal går i de fristående förskolorna. 

Linköping har tidigare sökt och fått statligt bidrag för mindre barngrupper. Bidraget används för insatser för att minska barngruppernas storlek i förskolan.

Regeringen har beslutat att statsbidraget för mindre barngrupper och bidraget för kvalitetssäkrade åtgärder inom förskolan ska slås samman till ett nytt statsbidrag där det läggs stor vikt vid socioekonomiska faktorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!