Två stadsdelar prioriteras i polisens kamerabevakning

Polisens skyltar vid samtliga infartsvägar till fyra stadsdelar i Linköping varnar om en kommande kamerabevakning. Men två av de fyra områdena kommer att prioriteras när bevakningskameror börjar monteras.

 I beslutsprocessen för de olika områdena ingick även en avvägning av behovet av kamerabevakningen i förhållande till den enskildes behov av att inte kamerabevakas. Här informeras du att bakom den här skylten kan polisen bevaka dig med kamera eller drönare.

I beslutsprocessen för de olika områdena ingick även en avvägning av behovet av kamerabevakningen i förhållande till den enskildes behov av att inte kamerabevakas. Här informeras du att bakom den här skylten kan polisen bevaka dig med kamera eller drönare.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2022-08-21 11:00

Vi har redan skrivit om att polisen under hösten planerar att utöka sin kamerabevakning i innerstaden, Berga, Ryd och Skäggetorp. För att medborgare ska veta att man kan kamerabevakas när man vistas i, eller kommer in i dessa fyra områden, har polisen satt upp skyltar vid samtliga ingångar till de områdena.

Den exakta placeringen och antalet kameror som ska monteras är däremot inte fastställt och kan, enligt polisen, variera över tid – beroende på behov och utveckling – i varje enskilt område.

"Det finns ingen fast numerär specificerat för de olika områdena. Kameror och/eller drönare kan flyttas inom och mellan olika områden i regionen utifrån uppkomna behov och prioriteringar. Antal och placering varierar och beror också på geografi. Det kan räcka med en kamera för att täcka ett område, men det kan också krävas fler."

Detta skriver Monica Bergström, polisens presstalesperson, i ett mejl till oss.

Polisen har valt att skriftligt svara på våra frågor gällande kommande utökad kamerabevakningen, som är en del av det så kallade tekniklyftet. Beslutet om kamerabevakningen togs av polisen i våras och Polismyndigheten har fått extra pengar för det.

"Syftet med kamerabevakning är att uppnå en ökad trygghet, minskad brottslighet och ökad lagföring när ett brott är begånget. Besluten kommer att provas löpande och upphöra om förutsättningarna för bevakningen, enligt kamerabevakningslagen, inte längre föreligger", skriver Bergström.

Det inspelade materialet sparas i 62 dygn och därefter sker en automatisk radering om en inspelad sekvens inte utgör bevisning i en förundersökning. Material som används i brottsutredande syfte sparas olika länge beroende på utredningens omfattning.

Kommunen informerade under måndagen om sin egen kamerabevakning som ska införas på busshållplatser i innerstaden, Lambohov, Majelden, Ryd och Ekholmen. Polisen och kommunen samarbetar i arbetet kring kamerabevakningen – bland annat för att för att deras kameror inte ska konkurrera med varandra.

– Vi har haft en dialog med polisen som kommer att prioritera Berga och Skäggetorp i början och sedan kommer kamerabevakningen att utökas till de två andra områdena. Vi vet inte polisens exakta plan, vi vet det som vi behöver veta för att inte dubbelarbeta, säger Anders Fernemark, säkerhetsansvarig på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!