Två polisbilar i krock mitt i Linköping – fem till sjukhus

Två polisbilar under utryckning krockade på tisdagsförmiddagen i korsningen mellan S:t Larsgatan och Drottninggatan. Fem personer, vara fyra poliser, fick föras till sjukhus.

Stora skador på polisbilen som körde in i en buss efter kollisionen.

Stora skador på polisbilen som körde in i en buss efter kollisionen.

Foto: Micke Hjärtström

Linköping2024-06-04 13:05

Det var strax före klockan 11.00 på tisdagen som den allvarliga olyckan inträffade mitt i Linköping. Polisen uppgav att det var två målade polisbilar som krockade i korsningen. Polisbilarna var vid tillfället under utryckning. 

En av polisbilarna körde in i en stillastående buss på S:t Larsgatan och körde över en stolpe varvid krockkuddarna löstes ut. Den andra polisbilen körde in i fasaden som tillhör butiken Malik livs. 

Bägge polisbilarna blev kraftigt demolerade i frontpartiet och de fick bärgas från platsen. Bussen, som inte hade några större synliga skador, kunde köras från platsen. 

Malik Ibrahim satt i kassan i sin butik när en av polisbilarna brakade in i väggen, endast cirka två meter från honom. 

undefined
En av polisbilarna körde in i Malik livs på S:t Larsgatan.

– Jag sprang ut och hjälpte en polis att ta sig ut ur bilen. Sedan kom det fler och hjälpte till, säger han. 

Gabriella Malki på Salong Sax & Fön blev vittne till olyckan. En stund efter olyckan var hon fortfarande skakad:

– Jag hörde en hög smäll och såg två polisbilar flyga isär. Både min kund och jag hoppade upp. Jag blev jätterädd, trodde att den ena bilen skulle komma in i salongen. Fruktansvärt otäckt, säger hon. 

Polisen uppgav en stund efter olyckan att fyra personer fick föras till sjukhus i ambulans. Region Östergötland uppgav dock senare att det i själva verket var fem personer – fyra poliser och busschauffören – som fördes till sjukhus. Ingen av personerna uppgavs vara allvarligt skadad. 

Polisen och räddningstjänsten spärrade av ett stort område i korsningen under räddningsarbetet som pågick i en knapp timme. Trafiken stängdes av med stora förseningar i kollektivtrafiken som följd. 

undefined
En av polisbilarna kolliderade med en stillastående buss på S:t Larsgatan.

– Det här är en av våra mest trafikerade korsningar, så det har stor påverkan på trafiken, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Mattis Näsström uppgav att det var en buss på linje 10 mot resecentrum som var inblandad i olyckan.

– Vi har också haft nio bussar som suttit fast i köerna runt avspärrningarna som fått ta sig runt på olika sätt, exempelvis genom att backa tillbaka.

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, kommenterade senare under dagen det inträffade:  

– Det är en otäck olycka och jag blir alltid illa berörd vid olyckor där kollegor är inblandade. Vi vet att det var två polisbilar under utryckning som har kolliderat på något sätt. Det exakta händelseförloppet får utredningen titta på, säger lokalpolisområdeschefen och fortsätter: 

– Det viktigaste just nu är omhändertagandet av kollegorna så att de får det stöd och den hjälp som de behöver. Förhoppningsvis har vi fysiskt oskadda kollegor efter den här händelsen.  Det var fyra poliser som fördes till sjukhus i inledningsskedet, varav en är mer skadad än de övriga. Det är tack och lov inga livshotande skador. 

Vad var det för typ av larm som fick patrullerna att köra under utryckning?

– Jag vet inte det exakt, mer än att det var ett prioriterat ärende. 

Vad kommer att ske nu?

– Vi säkerställer utredningen, precis som vi gör vid andra trafikolyckor. Sedan har vi vår avdelning för särskilda utredningar som håller i utredningar där kollegor har varit inblandade. De är kontaktade i det här ärendet. Det är rutin, säger Ann-Christine Rehnström. 

undefined
Två polisbilar krockade på tisdagen i korsningen mellan S:t Larsgatan och Drottninggatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!