Två partier säger samma sak: Tältlägren ska rivas bort

Tältläger där migranter bor ska rivas bort direkt. Kravet kommer från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Linköping, som samma vecka lämnade varsina motioner till fullmäktige för att driva på frågan.

Migranterna har valt en avlägsen plats. Ändå upplever Linköpingsbor att deras tält stör och skapar otrygghet. Det är inte heller tillåtet att campa på allmän plats.

Migranterna har valt en avlägsen plats. Ändå upplever Linköpingsbor att deras tält stör och skapar otrygghet. Det är inte heller tillåtet att campa på allmän plats.

Foto: Julia Djerf

Linköping2021-02-19 06:30

– Nu går vi till skarpt läge med en motion så att alliansen måste ta ställning till våra förslag. Den politiska ledningen måste vara tydlig med att det ska gälla nolltolerans mot olovliga bosättningar, säger Socialdemokraternas gruppledare, kommunalråd Kristina Edlund (S).

Även Sverigedemokraternas gruppledare Chris Dahlqvist är kritisk till kommunledningens hantering.

– Det här har varit ett problem länge. Ledningen har helt enkelt inte gjort tillräckligt, säger Chris Dahlqvist.

Den styrande alliansens företrädare Muharrem Demirok (C) anser att oppositionspartiernas tajming att lämna sina motioner under vinterns kallaste veckor är fel:

– Är det nu, när det är som kallast, som det ska anses vara mest angeläget att riva de här människornas läger? säger Muharrem Demirok.

Både Edlund och Dahlqvist framhåller att partierna försökt driva frågan under en längre tid.

Sverigedemokraternas motion med titeln ”Åtgärder mot illegala bosättningar” diariefördes i kommunen 8 februari och Socialdemokraternas krav på ”nolltolerans mot svarta hyreskontrakt och olovliga bosättningar” kom 11 februari. Partierna har inte samordnat sig, uppger de.

– Nej, det har vi verkligen inte gjort. Däremot är frågan viktig för oss socialdemokrater, säger Kristina Edlund.

– Vi har inte haft dialog. Men det är vanligt förekommande just nu att andra partier tar rygg på SD så jag är inte så förvånad, säger Chris Dahlqvist.

undefined
"Hemma" säger migranterna om tälten de visar oss. De försöker skapa ett hem, som ersättning för husen som de känner att de behöver lämna i jakten på pengar.

Muharrem Demirok anser att oppositionspartierna gör det lätt för sig när de kräver att läger ska rivas.

– De vill få bort problemet från Linköping men de har ingen långsiktig lösning. Människorna som bor i tält försvinner inte härifrån bara för att deras tält rivs. S och SD hittar varandra i den här frågan, där de vill ge sig på de svagaste i samhället. Vi andra sex partier får försöka att jobba långsiktigt tillsammans med frågan istället, säger Muharrem Demirok.

Socialdemokraterna framhåller i sin motion att boplatser i form av tältläger på allmän plats är förbjudet enligt lag. Detsamma understryker SD i sin motion och skriver att ”dessa bosättningar är olagliga, sprider otrygghet och resulterar i kostsamt saneringsarbete”. I intervjuer med oss säger både S och SD att man vill se hårdare id-kontroller vid Sveriges gränser och att läger som sätts upp i Linköping omedelbart rivs.

– Vi måste få bättre kontroll på vilka som vistas i Linköpings kommun, säger Kristina Edlund.

Vad tänker ni ska hända med människorna som får sina tält rivna?

– Jag räknar med att det EU-land som man kommer ifrån tar ansvar för sina medborgare, säger Kristina Edlund.

– Man får söka sig till en annan plats och det är inte Linköpings kommun, säger Chris Dahlqvist (SD).

Muharrem Demirok medger att tältläger är olagliga. Han anser att kommunens pågående samverkan med polisen och med civila organisationer som Stadsmissionen är bra och säger att läger rivs, men att han inte vill se en jakt på samhällets svagaste. I Rumänien är pressen på den romska befolkningen hårdare än kanske någonsin i coronapandemins spår, säger han.

Kan det vara en idé för Linköpings kommun att kontakta kommuner där migranterna kommer ifrån för att påverka?

– Det skulle kunna vara en möjlig väg. Vi söker gärna vänortssamarbeten världen över för tillväxt, kanske att vi skulle kunna söka samarbete även på humanitära faktorer.

undefined
Tälten är kallare än stenhusen i Rumänien. Men chansen att samla ihop pengar för att ha råd med mat, skola och sjukvård för barnen hemma är större i Sverige, säger migranterna som vi talar med.
Uppehållsrätt i EU

En EU-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd, kallat uppehållsrätt, i tre månader. Det gäller arbetstagare, egen företagare, folk som studerar eller har medel för sin försörjning. I Sverige finns inget förbud mot tiggeri. Om man har uppehållsrätt behöver man inte kontakta Migrationsverket, men vid inresa ska man ha giltigt pass eller ett identitetskort där medborgarskapet framgår. Efter tre månader kan man lämna landet och sedan återvända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!